Hlavní obsah

Vondráček: Jde o prorůstání organizovaného zločinu do hnutí STAN

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda opozičního hnutí ANO Radek Vondráček se v neděli střetl kvůli kauze kolem pražského dopravního podniku, v níž je obviněn exnáměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), s místopředsedkyní hnutí STAN Věrou Kovářovou. Vondráček označil kontakty vysokých členů STAN s obviněným zlínským podnikatelem Michalem Redlem jako „prorůstání organizovaného zločinu“ do vládního hnutí.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek Vondráček na sobotním sněmu ANO

Článek

„Hnutí STAN stále nedochází, o čem se tu bavíme. Bavíme se tu o organizovaném zločinu a prorůstání organizovaného zločinu do politického hnutí (STAN). To není jen skandál, to už se pohybujeme v trestně-právní rovině,” prohlásil v nedělní diskusi na CNN Prima News místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček.

Poslanec ANO to řekl v návaznosti na zřejmě nejzávažnější kriminální kauzu tohoto roku, která se týká hospodaření pražského dopravního podniku.

V rámci skupiny okolo zlínského lobbisty Redla je také obviněn již bývalý náměstek primátora Hlubuček.

Z policejních odposlechů vyšlo najevo, že určité kontakty s Redlem měli také poslanec STAN a již rezignovaný ministr školství Petr Gazdík i europoslanec Stanislav Polčák.

Rakušan: Svědomí mám čisté, nemám důvod odejít

Domácí

Proti jeho slovům se ohradila místopředsedkyně STAN Kovárová.

„Musím to považovat za nehoráznost. Jedná se pouze o jednotlivce, pana Hlubučka. Ten je obviněný, nikdo jiný ze STAN obviněn není,” odmítla nařčení ohledně prorůstání organizovaného zločinu do STAN Kovářová.

V nedělní debatě zároveň řekla, že je z celé kauzy a zapojení stranického kolegy „zklamaná a v šoku”. Nyní podle ní bude muset vládní hnutí přesvědčit občany a voliče, že nejde o selhání systému, ale jednotlivce.

„Je mi to líto. U Petra Hlubučka to mohu považovat za zradu, jak jsme ho znali z jeho působení v Lysolajích a magistrátu, tak za ním byly výsledky. O to je to větší zklamání. Bylo to selhání jedince, a ne systému. Ve STANu je spousta lidí, kteří pracují na radnicích, máme vynikající poslance. Nás to velmi mrzí,” řekla.

Slepičák je nevyzpytatelný. Co zaznělo, když dělili peníze

Domácí

To, že Gazdík rezignoval na post ministra školství i stranickou funkci a Polčák pozastavil členství ve straně, podle Kovářové dostačuje jakožto vyvození politické odpovědnosti za jejich kontakty s Redlem.

Není podle ní nutné, aby se vzdávali také mandátu ve Sněmovně či Evropském parlamentu.

„Ani jeden z nich nebyl vyslýchán, vyšetřován, kontaktován policií, a tedy je potřeba ctít presumpci neviny. Není na to doba,” uvedla.

Na kritiku ze strany Vondráčka odpověděla údajným střetem zájmů předsedy ANO Andreje Babiše či změny stanov hnutí ANO, tak aby nemusel být Babiš kvůli trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo z hnutí vyloučen.

Podle Vondráčka a hnutí ANO by měl kvůli kauze rezignovat také ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan, protože mu v případě stíhání hnutí STAN v souvislosti s kauzou hrozí střet zájmů.

Kosák byl fajn chlap. A pak si koupil bentley

Krimi

„Pro mě je nevyhnutelná rekonstrukce vlády. Není možné, aby hnutí STAN mělo resort vnitra. Je naprosto nemyslitelné, aby tam byl někdo z hnutí STAN,” řekl.

Vondráček zároveň bude volat po rekonstrukci vlády a na schůzi klubu bude navrhovat vyslovení nedůvěry vládě.

„Je to nejzazší gesto, které opozice může udělat. Já budu určitě spíše nakloněn takovému řešení, ale budu v menšině,” reagoval Vondráček na přímý dotaz, zda ANO bude chtít na prahu evropského předsednictví svrhnout vládu.

Reklama

Související články

Babiš: Rakušan kryje organizovaný zločin

Rozhodnutí ministra školství Petra Gazdíka (STAN) odejít kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem z vlády bylo podle předsedy...

Výběr článků

Načítám