Hlavní obsah

Slepičák je nevyzpytatelný. Co zaznělo, když dělili peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na kolik si celkem přišla skupina kolem obviněného exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) při manipulaci se zakázkami, není jisté. Podle policie však měla jasnou hierarchii s určenými úlohami. Rozdělování provizí a úplatků i výši podílů měl na starosti zlínský podnikatel Michal Redl, kterého policie v usnesení o obvinění označuje za hlavu skupiny.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie přivezla na jednání o vazbě Michala Redla

Článek

„Výši odměn určoval Michal Redl, který peněžní prostředky rozděloval zpravidla za přítomnosti (obviněného) Pavla Kosa dle zásluh jednotlivých členů organizované zločinecké skupiny na konkrétním úkolu,“ stojí v policejním dokumentu, který má Právo k dispozici.

Právě Redl společně s Hlubučkem a Kosem jsou považováni za údajné zakládající členy skupiny. Ta se snažila v pražském dopravním podniku (DPP) ovlivňovat zakázky tak, aby vyhrála konkrétní firma, nebo nutit stávající dodavatele, aby jim poskytovali provize pod pohrůžkou ukončení spolupráce.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Slepičák, Kosák nebo Mišák

Při běžné komunikaci se mezi sebou někteří členové skupiny nazývali přezdívkami. Hlubučka titulovali například Slepice či Slepičák, pravděpodobně kvůli tomu, že politik toto domácí zvíře chová. O Redlovi se mluví jako Mišákovi, u Kosa zaznamenaly policejní odposlechy označení Kosák a v jednom případě se detektivové domnívají, že o něj jde také při pronesené přezdívce Pólí.

Významným prostředníkem při předávání peněz měl být také obviněný podnikatel Zakaría Nemrah či Redlův osobní řidič a asistent Ivo Pitrman. Hlubučka, Redla i Nemraha soud včera poslal do vyšetřovací vazby. „To je Slepičák, jo? 104, myslím, je to,“ instruuje podle policie Redl na schůzce letos 26. května Nemraha, který má předat peníze Hlubučkovi. Detektivům se přitom nepovedlo zjistit, za co přesně byla odměna vyplácena.

Z kauz stamilionových podvodů Redla vysekala nesvéprávnost. Teď je to jinak, říká policie

Krimi

Při jiném dělení částky ve výši 1,7 milionu korun zase Redl přisoudil dalšímu obviněnému, šéfu právního oddělení v DPP Daliboru Kučerovi, „šestikilo, protože ten to celé udělal, zařídil“. Naopak Slepici neboli Hlubučka tentokrát vynechali, s čímž Kos podle usnesení souhlasil.

Z policejního dokumentu také vyplývá, že Redl s Kosem diskutovali o tom, že by Hlubučkovi nepřiznávali skutečnou výši výnosů, a to z obavy o jeho „finanční neukojitelnost“.

Gazdík: Popírám, že by Redl zasahoval do rozhodování mého či STAN

Domácí

„Mám strach, že když půjdeme za Slepicí na férovku jako píčusi…, že to stáhne na sebe všechno, víš, nebo mu zase zablikají očička a on se, vole, úplně zblázní… On je absolutně nevyzpytatelný, vole,“ zaznamenali policisté Redlova slova ke Kosovi. Policejní dokument nicméně nezaznamenává žádné setkání, které by dokládalo, že Hlubuček skutečně peníze převzal. Na totéž upozornil v médiích i jeho advokát Lukáš Trojan.

Peníze, mobil i pera

Nemrah podle zjištění policie taktéž v létě 2020 odměnil již odvolaného a nyní rovněž obviněného odvolaného ekonomického náměstka DPP Mateje Augustína nejméně jedním iPadem a jedním mobilem. Loni 7. září mu dal také dvě plnicí pera značky Enzo Ferrari v hodnotě 46 tisíc korun.

„Mám za úkol, ať jste happy.“ Policejní mikrofony nahrály čachry kolem dopravního podniku

Krimi

Peníze z úplatků v několika případech přebíral ve svých pražských bytech právě Redl, který je následně rozdělil a předal jednotlivým komplicům. Například Augustín si 20. května 2021 v konspiračním bytě v Revoluční ulici převzal z rukou Redla podle policejního usnesení v hotovosti 3900 eur, tedy asi sto tisíc korun.

Na setkání také Redl informuje Augustína, že dal odměnu obviněnému vedoucímu pracovníkovi DPP Martinu Vejvodovi. O dva měsíce později Redl rozhodl o Augustínově další odměně ve výši 250 tisíc korun.

Kauza Hlubuček: K 11 obviněným policie přidává další dva

Krimi

Redlovi do bytu však „desátky“ nosili i někteří podnikatelé. Například 27. července loňského roku jej v Revoluční navštívili dva podnikatelé, kdy jeden přinesl 200 tisíc, druhý pak 900 tisíc korun. Ani jeden z nich však mezi obviněnými nefiguruje. Nižší částku následně Redl společně se spoluobviněným Kosákem a Dovhomiljou rozdělili na pět dílů po 40 tisících.

Nákup šperků

Minimálně v jednom zaznamenaném případě si na své přišel také další člen skupiny šéf jednotky informačních technologií DPP Luděk Šteffel. Ten měl v období okolo 1. října 2021 podle policie „za dosud nezjištěných okolností osobně převzít částku nejméně ve výši 500 tisíc korun, kterou následně použil ke koupi šperků v ALO diamonds“.

Velká razie v Praze. Policie zasahuje i u náměstka primátora

Krimi

Detektivové zadokumentovali řadu těchto případů, kdy členové skupiny rozdělovali peníze z trestné činnosti, nepovedlo se jim to však vždy. Skupina se totiž důsledně chránila, kromě profesionálních prohlídek proti odposlechům úmyslně dávali mobily do jiné místnosti, zvyšovali hlasitost televize či názvy firem nebo částky neříkali nahlas, ale pouze vypisovali na tablet.

„Z hovoru při dělení peněz tak lze občasně určit, pro koho mají být jednotlivé podíly určeny, a lze tak s ohledem na funk­ční zařazení dané osoby v rámci organizované zločinecké skupiny dovodit, za jaký charakter činnosti to má být, ovšem nelze zjistit, za jaký konkrétní úkol je daná odměna vyplácena,“ konstatují policisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Kovářová: Beru to od Hlubučka jako zradu

Místopředsedkyně STAN a Sněmovny Věra Kovářová považuje kauzu kolem Petra Hlubučka (STAN) za velké zklamání. Náměstek pražského primátora rezignoval poté, co...

Výběr článků

Načítám