Hlavní obsah

Volby by vyhrála koalice SPOLU. Ze stran vede ANO stíhané ODS

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Sněmovní volby by podle únorového průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi vyhrála koalice SPOLU s 32,5 procenta hlasů před druhým hnutím ANO. Pokud by strany kandidovaly samostatně, nejvíce hlasů by získalo ANO s 25 procenty hlasů následované ODS, která by od voličů získala 21 procent. Do Sněmovny by se dostaly všechny stávající strany.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zástupci koalice Spolu a koalice PirSTAN podepsali koaliční smlouvu o následné spolupráci.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

V případě, že by strany kandidovaly v koalicích, tak jako se tomu stalo v loňských parlamentních volbách, volby by vyhrála koalice SPOLU, složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, s 32,5 procenta.

Na druhém místě by skončilo hnutí ANO vedené Andrejem Babišem se ziskem 27,5 procenta. Více než 10 procent by získala také koalice Pirátů a Starostů (14,5 procenta) a hnutí SPD Tomia Okamury (12 procent).

Zatím jsme v bezpečí, míní Češi a chtějí pomáhat

Válka na Ukrajině

To jsou všechny subjekty, které by v dolní komoře parlamentu zasedly, pokud by se volby konaly v únoru.

Model zaměřený na jednotlivé politické strany, tedy bez ohledu na koalice, přiřkl vítězství hnutí ANO, které by od voličů dostalo 25 procent hlasů. Na druhém místě by se umístila ODS s 21 procenty.

ODS ve srovnání s dotazováním v listopadu posílala o 5,5 procentního bodu. Podle autorů průzkumu to významně souvisí s postoji a kroky vlády po vpádu ruských invazních vojsk na Ukrajinu.

Favoritem prezidentské volby je Babiš, následuje Pavel a Němcová

Domácí

Hnutí SPD by získalo 11,5 procenta a Starostové 11 procent. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny by překročili také Piráti (7,5 procenta), TOP 09 (6,5) a KDU-ČSL (5,5).

Strany a hnutí, které aktuálně nepůsobí v Poslanecké sněmovně, by se ani nyní do dolní komory nedostaly. Jde o ČSSD, Přísahu Roberta Šlachty či komunisty. Svůj hlas by jim daly dvě až tři procenta Čechů.

Průzkum probíhal od 14. února do 4. března a zúčastnilo se ho 940 respondentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám