Hlavní obsah

Favoritem prezidentské volby je Babiš, následuje Pavel a Němcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší podporu v případné prezidentské volbě má aktuálně předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jehož by preferovalo 26 procent lidí. Na druhém místě je s podporou 16 procent generál Petr Pavel, třetí je senátorka za ODS Miroslava Němcová, kterou upřednostňuje 8 procent respondentů. Plyne to z modelu agentury Median.

Článek

Senátora Pavla Fischera podporuje 7 procent, ekonomku Danuši Nerudovou 5,5 procenta a senátora Marka Hilšera 5 procent lidí. Stejnou podporu model ukazuje i u podnikatele Karla Janečka.

V únoru by se voleb zúčastnilo 65 procent dotázaných. Zhruba polovina voličů není rozhodnutá, komu by dala svůj hlas.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

„Andreji Babišovi by dali hlas především voliči hnutí ANO, SPD a politických stran mimo Poslaneckou sněmovnu. Hlasy volební koalice SPOLU jsou rozděleny zejména mezi Petra Pavla, Miroslavu Němcovou a Pavla Fischera, hlasy voličů koalice Piráti a STAN především mezi Petra Pavla, Víta Rakušana a Danuši Nerudovou,“ uvedla agentura.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Potenciální zisk Babiše by mohl v případě, že by jej volili všichni, kteří jeho volbu zvažují a nevylučují účast u voleb, dosáhnout 31,5 procenta. V případě Pavla je potenciál 27,5 procenta a u Fischera dosahuje 19 procent.

Model volby prezidenta  (v procentech)
Andrej Babiš26
Petr Pavel16
Miroslava Němcová8
Pavel Fischer7
Danuše Nerudová5,5
Marek Hilšer5
Karel Janeček5
Václav Klaus st.4,5
Vít Rakušan3,5
Alena Vitásková3,5
Josef Středula3,5
Jiří Rusnok3,5
Vladimír Dlouhý3
Michael Kocáb2
Jaromír Soukup1
někdo jiný3
zdroj: Median

Reklama

Výběr článků

Načítám