Hlavní obsah

Zatím jsme v bezpečí, míní Češi a chtějí pomáhat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v České republice se i přes válečný konflikt na Ukrajině zatím cítí bezpečně, byť většina pociťuje určité znepokojení. Zároveň jsou připraveni pomoci Ukrajincům prchajícím před ruskou agresí. Plyne to z šetření Českého národního panelu.

Foto: Natálie Lošková , Novinky

Uprchlíci z Ukrajiny v Kongresovém centru v Praze

Článek

Na otázku, zda se vzhledem k událostem na Ukrajině cítí v ČR bezpečně, odpovědělo kladně 50 procent respondentů. Negativní odpověď zvolilo 23 procent lidí a 27 procent dotázaných má ambivalentní postoj.

„Znepokojení z aktuální situace na Ukrajině cítí naprostá většina české populace (68 procent velmi, 26 procent trochu). Nejvíce znepokojení cítí ženy, lidé starší 60 let, vysokoškolsky vzdělaní a lidé z menších obcí,” zjistil průzkum.

Podobně je na tom veřejnost  na Slovensku, Polsku, Maďarsku a Bulharsku, kde šetření rovněž probíhalo.

Na polskou hranici přijelo 150 ukrajinských sirotků

Válka na Ukrajině

„V detailu každé země je nižší pocit bezpečí zřetelný s blížící se polohou daného regionu k Ukrajině a bojové zóně,” dodal za agenturu STEM/MARK Jan Burianec. Ta je spolu s Nielsen Admosphere, NMS Market Research členem českého panelu.

Lidé podporují i pomoc Ukrajině. Nadpoloviční většina dotázaných souhlasí s materiální pomocí (58 procent) a finanční pomocí (56 procent). Osobní pomoc jednotlivcům konvenuje 45 procentům dotázaných a 31 procent považuje za nedůležitější bojkot Ruska či ruských produktů.

Migrační vlna je obrovská. Přes polovinu uprchlíků v ČR tvoří děti

Domácí

Ze strany státu Češi očekávají humanitární pomoc (71 procent), poskytování azylu uprchlíkům (62 procent), ekonomické sankce (49 procent), finanční pomoc Ukrajině (46 procent), dodávky zbraní a munice (43 procent), diplomatický bojkot Ruska (42 procent) či vyslání zdravotníků (40 procent). Vyslání českých vojáků by podpořilo 13 procent dotázaných.

Lidé momentálně nemají ani problém s přijímáním uprchlíků. Pro je osm z deseti respondentů. Do rodiny by uprchlíka přijalo 29 procent lidí, proti by bylo 56 procent respondentů.

Solidarita může rychle vyprchat

„Obtížně se odhaduje, jak dlouho nám tato velká míra solidarity, až pohostinnosti vydrží. Pokud bude válka trvat i několik měsíců, můžeme se vlivem příchodu dalších a dalších lidí sami začít potýkat s ekonomickými či sociálními problémy a tuto situaci bude třeba navíc řešit na dalších úrovních – např. školství či zdravotní péče. Nabízí se paralela, zda v podobenství koronavirové epidemie se aktuálně nenacházíme ve stadiu šití roušek,“ popsal nynější euforii Burianec.

Průzkum proběhl od 2. do 6. března. Ve výše uvedených pěti zemích se do něj zapojilo 2516 osob. Výsledky jsou reprezentativní za populaci starší 15 let.

Anketa

Cítíte se v České republice bezpečně?
Ano
74,5 %
Ne
18,1 %
Nevím
7,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12689 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám