Hlavní obsah

Volby by vyhrála koalice SPOLU. Ze stran vede ANO stíhané ODS

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní volby by podle únorového průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi vyhrála koalice SPOLU s 32,5 procenta hlasů před druhým hnutím ANO. Pokud by strany kandidovaly samostatně, nejvíce hlasů by získalo ANO s 25 procenty hlasů následované ODS, která by od voličů získala 21 procent. Do Sněmovny by se dostaly všechny stávající strany.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zástupci koalice Spolu a koalice PirSTAN podepsali koaliční smlouvu o následné spolupráci.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

V případě, že by strany kandidovaly v koalicích, tak jako se tomu stalo v loňských parlamentních volbách, volby by vyhrála koalice SPOLU, složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, s 32,5 procenta.

Na druhém místě by skončilo hnutí ANO vedené Andrejem Babišem se ziskem 27,5 procenta. Více než 10 procent by získala také koalice Pirátů a Starostů (14,5 procenta) a hnutí SPD Tomia Okamury (12 procent).

Zatím jsme v bezpečí, míní Češi a chtějí pomáhat

Válka na Ukrajině

To jsou všechny subjekty, které by v dolní komoře parlamentu zasedly, pokud by se volby konaly v únoru.

Model zaměřený na jednotlivé politické strany, tedy bez ohledu na koalice, přiřkl vítězství hnutí ANO, které by od voličů dostalo 25 procent hlasů. Na druhém místě by se umístila ODS s 21 procenty.

ODS ve srovnání s dotazováním v listopadu posílala o 5,5 procentního bodu. Podle autorů průzkumu to významně souvisí s postoji a kroky vlády po vpádu ruských invazních vojsk na Ukrajinu.

Favoritem prezidentské volby je Babiš, následuje Pavel a Němcová

Domácí

Hnutí SPD by získalo 11,5 procenta a Starostové 11 procent. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny by překročili také Piráti (7,5 procenta), TOP 09 (6,5) a KDU-ČSL (5,5).

Strany a hnutí, které aktuálně nepůsobí v Poslanecké sněmovně, by se ani nyní do dolní komory nedostaly. Jde o ČSSD, Přísahu Roberta Šlachty či komunisty. Svůj hlas by jim daly dvě až tři procenta Čechů.

Průzkum probíhal od 14. února do 4. března a zúčastnilo se ho 940 respondentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám