Hlavní obsah

Vojtěch: Roušky budou i po skončení nouzového stavu

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roušky budou muset lidé nosit i po konci nouzového stavu. Ve středu to oznámil ve Sněmovně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). K uvolnění by mohlo dojít podle něho v polovině června, i přesto ale budou muset lidé nosit roušky na místech, kde se koncetruje velké množství lidí.

Foto: ČTK

Adam Vojtěch

Článek

„Chtěl bych zdůraznit, že budu prosazovat, aby lidé nosili nadále roušky na veřejnosti i po ukončení nouzového stavu,” sdělil Vojtěch.

Podle něho jsou roušky totiž jedním z efektivních nástrojů, který zpomalují šíření nemoci. „Pokud ale nebude docházet vzhledem k rozvolňování opatření k nárůstu počtu pacientů, jsme připraveni ukončit plošné nošení roušek v průběhu června,” avizoval také ministr.

Lidé mohou žádat úřady o výplatu dlužné mzdy

Domácí

Lidé by ale i tak museli nosit roušky místech kde se koncentruje hodně lidí, tedy například v prostorách MHD nebo v obchodech. „Nemá to být ale vázáno na nouzový stav,” přiblížil Vojtěch.

Reagoval tím na středeční výrok prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera. Ten na Twitteru napsal, že se Ústřední krizový štáb shodl na tom, že s koncem nouzového stavu skončí také povinnost nosit roušky. To by bylo 17. května.

Šmucler: Krizový štáb se shodl na zrušení povinnosti nosit roušku. Hamáček to popřel

Domácí

Jeho výrok ale vzápětí negoval i šéf krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něho štáb žádné rozhodnutí nepřijal.

Ministr Vojtěch ve středu také naznačil, že by se od 25. května mohly konat akce s účastí do 500 osob. „Je to hranice, která je akceptovatelná," řekl. Podle aktuálního, vládou představeného harmonogramu se pak mohou od 11. května konat akce do 100 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám