Hlavní obsah

Lidé mohou žádat úřady o výplatu dlužné mzdy

– Praha

Lidé, jimž zaměstnavatel v platební neschopnosti dluží mzdu, budou mít opět možnost žádat úřad práce o vyplacení výdělku. Změnu ve středu schválila Sněmovna. Nyní poputuje novela do Senátu.

Foto: psp.cz

Jednání Sněmovny o koronaviru

Článek

Návrh má napravit zákon ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru v justici, podle něhož se nepřihlíží k insolvenčním návrhům na firmy, které byly podány do konce srpna. Pracovníci tak nyní nemohou o vyplacení dlužné mzdy žádat.

Sněmovna v návaznosti na to přijala i návrh lidovce Marka Výborného, aby zaměstnavatelé nemuseli peníze za dlužné mzdy posílat úřadům práce hned v září, ale dostali na to tři měsíce. Úřady práce by tak měly částku vymáhat až od konce listopadu.

ČSSD přišla s novým návrhem k ošetřovnému. Zaskočené ANO to muselo rozdýchávat

Domácí

Poslankyně ČSSD Kateřina Valachová se v rámci zákona neúspěšně pokusila prosadit změnu další normy, aby nárok na ošetřovné nezanikl rodičům, kteří do konce června nepošlou své dítě do školy či školky z obav, že hygienická opatření by mohla mít "potenciální negativní dopady na psychosociální vývoj dítěte".

Podle Olgy Richterové (Piráti) není vyřešeno, zda by po otevření škol a školek mohli zůstat doma s ošetřovným rodiče dětí s astmatem nebo bez zajištění jejich hlídání.

Reklama

Výběr článků

Načítám