Hlavní obsah

Vodičkův svaz bojovníků za svobodu letos nedostane z rozpočtu ani korunu

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český svaz bojovníků za svobodu vedený Jaroslavem Vodičkou nedostane v letošním roce ze státního rozpočtu žádnou finanční podporu. Na návrh skupiny poslanců v čele s poslancem ODS Jakubem Jandou to v rámci finálního projednání rozpočtu schválila Sněmovna.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Medaili Za zásluhy z rukou prezidenta Miloše Zemana převzal předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička (vpravo).

Článek

Vodičkův svaz získával v minulých letech ročně na provoz příspěvek více než šest milionů korun. Vloni svaz dostal pětimilionovou podporu a kabinet Petra Fialy (ODS) předpokládal, že letos by z rozpočtu na činnost svazu vyčlenil milion. Ani ten však spolek nedostane, jelikož poslanci ve čtvrtek odstřihli spolek i od těchto zbývajících financí.

Poslanci navrhli změny v rozpočtu za 96 miliard

Domácí

Pro Jandův návrh zvedlo ruku 100 poslanců ze 183 přítomných. Proti hlasovalo 21, z drtivé většiny šlo o poslance opoziční SPD. Všichni přítomní poslanci hnutí ANO (62) se zdrželi.

Tlustá čára za „soudruhem Vodičkou”

„Jsem rád, že návrh, který jsem společně s kolegy poslanci předložil, konečně prošel. Zaslouží si to jak všichni, kdo za komunistického režimu trpěli, tak každý, komu nejsou hodnoty svobody a demokracie cizí. Tímto se za státní podporou pofidérního spolku soudruha Vodičky udělala tlustá čára,” napsal v reakci Novinkám Janda.

„Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) se v uplynulých letech odklonil od svého původního poslání a zcela přestal splňovat kritéria pro finanční pomoc z veřejných zdrojů. Jakákoliv částka poskytnutá ČSBS z peněz daňových poplatníků by byla v rozporu se zásadou odpovědného hospodáře, jakým by stát měl být,” stojí pak v písemném odůvodnění návrhu.

Janda přesun peněz v rozpočtu směrem od Vodičkova spolku minulý pátek během druhého čtení rozpočtu zdůvodnil tak, že by finance měly dostat jiné organizace s větším morálním kreditem. Podle návrhu by finance mělo půl milionu korun zamířit k „Platformě evropské paměti a svědomí”, 250 tisíc ke „Spolku pro zachování odkazu českého odboje” a zbývajících 250 tisíc by měl dostat „Spolek Bez komunistů.cz”.

Nelíbí se mu také například komunistická minulost předsedy Vodičky a jeho spolupráce s Veřejnou bezpečností, ale také chyby v hospodaření spolku, na něž v minulosti upozornili kontroloři ministerstva financí.

Vodička čelil kritice také kvůli mrhání finančních prostředků svazu na pronájem limuzíny s řidičem. Svaz pod jeho vedením taktéž udělil pamětní medaili s nápisem „Za vlast a svobodu” bývalému komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který se podílel na represích Čechů při demonstracích v roce 1989.

Reklama

Související články

Stanjura: Daň z příjmu už zvyšovat nebudeme

Kritizované snížení daně z příjmu, jež předloni prosadila ODS s ANO, vláda zvyšovat nazpět nebude. Nepočítá ani se snižováním DPH např. u energií jako...

Poslanci jednají o konečné podobě rozpočtu

Poslanecká sněmovna má na čtvrteční mimořádné schůzi jediný úkol – projednat ve třetím čtení návrh státního rozpočtu pro letošní rok se schodkem 280 miliard...

Výběr článků

Načítám