Hlavní obsah

Poslanci jednají o konečné podobě rozpočtu

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna má na čtvrteční mimořádné schůzi jediný úkol – projednat ve třetím čtení návrh státního rozpočtu pro letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Zákonodárci se budou muset vypořádat s desítkami pozměňovacích návrhů. Dění ve Sněmovně Novinky nabízí živě.

Živě: Jednání sněmovny 10.3.2022Video: psp.cz

 
Článek

Poslanci se ve čtvrtek v rámci třetího, tedy závěrečného čtení vrátili k návrhu zákona o státním rozpočtu pro rok 2022.

Kromě finální rozpravy je čeká hlasování o zhruba osmdesáti pozměňovacích návrzích vznesených minulý pátek během druhého čtení, které se týkají přesunu financí mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami. Navržené přesuny jsou ve výši zhruba 96 miliard korun.

S drtivou většinou změn přišli opoziční zákonodárci.

Stanjura chce o přesunu financí z rozpočtu kvůli Ukrajině hlasovat přednostně

Domácí

Změny však navrhli také koaliční poslanci, konkrétně z koalice vzešlo osm návrhů. Lze očekávat, že tyto návrhy, narozdíl od těch opozičních, budou schváleny. Odhlasován by měl být také rozpočet jako celek.

Rozpočet čeká zřejmě novelizace

Předseda rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN) nicméně na tiskové konferenci před zahájením schůze novinářům sdělil, že je téměř jisté, že kvůli situaci na Ukrajině bude muset rozpočet projít novelizací. „Nyní vyčleněných 2,8 miliardy korun na humanitární pomoc Ukrajině je nic proti tomu, co nás v budoucnu čeká,“ prohlásil.

Někteří zákonodárci by rádi například snížili rozpočet Kanceláře prezidenta republiky o zhruba 27 milionů korun.

Poslanec ODS Jakub Janda pak také minulý pátek přišel s návrhem, aby Svaz bojovníků za svobodu, který vede Jaroslav Vodička, nedostal letos od státu žádnou finanční podporu. Podle Bernarda by i tento návrh měl získat podporu a být schválen, jelikož je na něm zatím koaliční shoda.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) pak žádá přednostní hlasování o třech vládních pozměňovacích návrzích souvisejících s aktuálně probíhající válkou na Ukrajině.

Šéf státní kasy chce z vládní rozpočtové rezervy vyčlenit 1,5 miliardy na pomoc ukrajinským uprchlíkům, 300 milionů na humanitární pomoc Ukrajině a miliardu pro české ministerstvo obrany kvůli nákupu ručních zbraní.

Stanjura: Daň z příjmu už zvyšovat nebudeme

Domácí

Jeho žádost by měla být vyslyšena, jelikož mu podporu vyjádřilo i opoziční hnutí ANO, které má ve Sněmovně nejpočetnější poslanecký klub čítající 72 členů.

Základní parametry rozpočtu jsou již jisté, Sněmovna je schválila hned na začátku legislativního procesu. Vládní návrh rozpočtu připravený kabinetem Petra Fialy (ODS) počítá se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než předpokládal ve svém návrhu bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO).

Rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a s výdaji 1893,2 miliardy a vychází z toho, že růst ekonomiky zrychlí letos na 3,1 procenta z loňských 2,9 procenta. Průměrná roční inflace by měla stoupnout na 8,5 procenta.

Seberme všechny peníze Vodičkovu Svazu bojovníků za svobodu, navrhuje poslanec

Domácí

Vzhledem k tomu, že vládní strany mají v dolní komoře parlamentu pohodlnou většinu 108 hlasů, je možné, že velká část opozičních návrhů bude zamítnuta. Po schválení návrhu rozpočtu jej dostane na stůl prezident republiky Miloš Zeman.

Aktuálně se Česko nachází v rozpočtovém provizoriu, které by v návaznosti na schválení rozpočtu mělo skončit ke konci března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám