Hlavní obsah

Poslanci navrhli změny v rozpočtu za 96 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v rámci druhého čtení státního rozpočtu navrhli zhruba 80 změn za přibližně 96 miliard korun. Navrhovaný rozpočet pro letošní rok počítá se schodkem 280 miliard korun. Závěrečné čtení, v němž poslanci rozhodnou o pozměňovacích návrzích, by mělo proběhnout příští čtvrtek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hlasování Sněmovny. Ilustrační foto

Článek

Poslanci v rámci páteční schůze navrhovali nejrůznější pozměňovací návrhy a přesuny financí mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami. Měnit výši schodku, který má být 280 miliard, či základní parametry už nemohli. Celkově bylo navržených změn zhruba 80, většina od opozičních zákonodárců.

Seberme všechny peníze Vodičkovu Svazu bojovníků za svobodu, navrhuje poslanec

Domácí

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na úvod schůze vyzval Sněmovnu, aby přednostně hlasovala o třech pozměňovacích návrzích souvisejících s válkou na Ukrajině. Konkrétně chce Stanjura z rozpočtové rezervy vyčlenit 1,5 miliardy na pomoc ukrajinským uprchlíkům, 300 milionů na humanitární pomoc Ukrajině a miliardu pro české ministerstvo obrany kvůli nákupu ručních zbraní.

„Vzhledem k tomu, že minulý čtvrtek rozpoutal Vladimir Putin válku na Ukrajině, tak za těch osm dnů nebo sedm dnů vláda připravila v zásadě tři pozměňující návrhy, které reagují na válečnou situaci na Ukrajině. (...) Schválení uvedených pozměňujících návrhů v kontextu situace považuji za velmi důležité a pevně věřím a čerpám i z veřejných zdrojů, že tyto návrhy získají podporu napříč Poslaneckou sněmovnou,” apeloval na plénu šéf státní kasy.

Stanjura chce o přesunu financí z rozpočtu kvůli Ukrajině hlasovat přednostně

Domácí

Pro tyto změny hodlá zvednout ruku podle předsedkyně poslaneckého klubu Aleny Schillerové také opoziční hnutí ANO. „Je to krok správným směrem,” uvedla Schillerová.

Podobně se vyjádřil na tiskové konferenci po skončení schůze i předseda největšího opozičního uskupení Andrej Babiš (ANO). „Opakovaně jsme deklarovali, že podporujeme kroky vlády z hlediska války na Ukrajině a humanitární pomoci, proto jsme i podpořili návrhy, které se tomu věnují,” dodal Babiš, rozpočet jako celek ale následně tvrdě zkritizoval.

„Rozpočet je ale sestaven nesmyslně, nerealisticky a doslova proti lidem. Chceme úplně nový rozpočet, realistický rozpočet,” rozčiloval se expremiér, který kabinet Petra Fialy (ODS) současně vyzval, aby kvůli dopadům války na Ukrajině změnil energetickou koncepci naší země, prodloužila se těžba uhlí či se nakoupilo urychleně do zásob velké množství plynu. To by podle něj mělo snížit dopady rostoucích cen na běžné občany.

Poslanci navrhují zkrouhnout Vodičkův svaz i hradní kancelář

V rámci navržených změn padl například návrh poslance ODS Jakuba Jandy, aby stát pro letošní rok nedal Svazu bojovníků za svobodu vedenému někdejším agentem Veřejné bezpečnosti Jaroslavem Vodičkou ani korunu podpory. Někteří poslanci také žádají snížení rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky. První návrh počítá se snížením o 21 milionů korun, následně však dodatečný návrh, který by hradní rozpočet zkrátil o dalších šest milionů, vznesl poslanec KDU-ČSL Šimon Heller.

Seberme všechny peníze Vodičkovu Svazu bojovníků za svobodu, navrhuje poslanec

Domácí

„Zatímco české rodiny šetří, tak hradní úředníci si schvalují královské odměny, o nichž se občanům nezdá. Můj návrh má jedinou motivaci, vlastní přesvědčení a mé svědomí. Všichni, jak tu sedíte, tak nás voliči zvolili, abychom je zastupovali a chovali se jako řádní hospodáři. Já jako hospodář odmítám platit hradní mejdany a královské odměny,” prohlásil v emotivním projevu na plénu Heller. Odebrání peněz by považoval za součást protiruských sankcí, jelikož prezident Miloš Zeman měl v minulosti kladný vztah k Rusku a prezidentu Putinovi.

Osekání rozpočtu hradní kanceláře by mohlo podpořit i ANO. „Nemám s tím problém,” řekl novinářům Babiš.

Aktuálně se Česko nachází v rozpočtovém provizoriu, které by však mělo skončit ke konci března. Závěrečné, třetí čtení by mohlo ve Sněmovně proběhnout příští čtvrtek.

Návrh státního rozpočtu na letošní rok, který připravila vláda Petra Fialy (ODS), počítá se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než předpokládal ve svém návrhu předešlý kabinet Andreje Babiše (ANO). Rámec počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a s výdaji 1893,2 miliardy a vychází z toho, že růst ekonomiky zrychlí letos na 3,1 procenta z loňských 2,9 procenta. Průměrná roční inflace by měla stoupnout na 8,5 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám