Hlavní obsah

Vláda zatím otevření škol řešit nebude

O případném návratu části žáků či studentů do škol vláda v pondělí jednat nebude. Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové by o tom ministři mohli jednat ještě tento týden.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

Mluvčí již dříve řekla, že prioritou ministerstva školství je zejména co nejrychlejší obnovení prezenční výuky závěrečných ročníků základních a středních škol.

Lednová minulý týden uvedla, že ministerstva školství a zdravotnictví o postupném návratu žáků do škol intenzivně jednají. Poukázala na to, že podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) je ale nutné vyčkat na vývoj epidemické situace zhruba do dneška (pondělí).

Návrat žáků do lavic? Napoví pondělní čísla, uvedlo ministerstvo školství

Domácí

„Jak jsme řekli již dříve, prioritou našeho ministerstva je co nejrychlejší návrat všech žáků a studentů do škol, především pak závěrečných ročníků základních a středních škol,” uvedla v pátek. "Jednání by k tomuto mělo proběhnout v průběhu tohoto týdne," řekla v pondělí.

Většina žáků a studentů má od začátku nového roku kvůli zhoršení epidemie opět výuku na dálku. Otevřené zůstaly jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních.

Nemocnicím by pomohly otevřené školy, řekl Blatný

Domácí

Pro otevření škol, které by personálně pomohlo zdravotnictví, se již dříve vyslovil i ministr Blatný. O možném obnovení výuky pro poslední ročníky základních a středních škol Blatný již dříve hovořil. Jako nejbližší teoreticky možný termín zmínil pondělí 25. ledna.

PES by otvíral

Podle tabulky protiepidemického systému, který setrvává v 5. stupni, by se ve 4. stupni, v němž se nyní ČR nachází, mohli vrátit do lavic žáci 1. stupně základních škol a v týdenní rotaci žáci 2. stupně.

Vláda se má na svém pondělním jednání zabývat mimo jiné dalším prodloužením nouzového stavu po 22. lednu či dílčími úpravami pátého stupně protiepidemického systému PES. Pokud to schválí, budou se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) moct od úterý otevřít papírnictví, obchody s oblečením a botami pro děti a prodejny se spodním prádlem. Další uvolnění zatím premiér nepředpokládá.

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) ale v neděli v televizi Prima řekl, že ve středu asi vláda bude jednat o přesunu do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES.

Nyní platí v Česku opatření podle nejpřísnějšího, pátého stupně systému PES. Pro případné zmírnění opatření musí index PES v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní. Ve čtvrtém stupni je index k dnešku pátý den, zůstává na 70 bodech z celkových sto.

Babiš: Od úterý otevřeme papírnictví a prodejny se spodním prádlem a dětským oblečením

Domácí

Před unáhleným rozvolněním varoval o víkendu prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek, podle kterého by v případě znovuotevření škol měli žáci a studenti každý týden plošně podstupovat antigenní testy. Zástupci školských organizací si ale neumí představit, jak by mělo fungovat každotýdenní testování antigenními testy na onemocnění covid-19 ve školách, sdělili na dotaz ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám