Hlavní obsah

Nemocnicím by pomohly otevřené školy, řekl Blatný

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Situace v nemocnicích není v současnosti dobrá a v některých krajích již naráží na své limity. Hlavním problémem jsou vysoké počty nakažených zdravotníků, kteří tak v zatížených zařízeních chybějí. Zlepšit situaci by podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) pomohlo otevření škol a očkování. Podle ministerstva školství je otevření škol v kompetenci Blatného.

TK ministra Blatného k hodnocení vývoje epidemie Video: ČTK

 
Článek

„Hlavním limitem nemocnic je v současné době zejména personál. Možnosti navýšení personálu jsou téměř vyčerpány a dalšího zlepšení by mohlo být dosaženo snížením jejich nemocnosti, případně otevřením škol, aby se mohly vrátit ty sestřičky, které se musí starat o své děti, jež nyní nechodí do školy,” nastínil Blatný řešení situace v nemocnicích.

Blatný: O rozvolnění nelze teď uvažovat

Domácí

„Opatření ve školách rozhoduje od počátku epidemie ministerstvo zdravotnictví. Pro pracovníky nemocnic a integrovaného záchranného systému jsou vyčleněny školy, které určují kraje dle svých potřeb. Na podzim bylo těchto škol po celé republice přes 400,” uvedla v reakci mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Ministerstvo školství by podle ní samozřejmě návrat žáků do škol uvítalo. „Především z důvodu, že distanční výuka nemůže plně nahradit výuku prezenční. Samozřejmě při plném respektování stanovisek epidemiologů a rozhodnutí ministerstva zdravotnictví,” dodala.

Aktuálně je nakažených 6916 zdravotnických pracovníků. Nejvíce jich je v Praze, následuje Moravskoslezský kraj, kde je situace z pohledu nemocnic republikově nejhorší.

Další cestou je proočkování zdravotníků proti onemocnění covid. K tomu již dochází, patří totiž k prioritní skupině obyvatel, která má při očkování přednost před ostatními.

Blatný na pravidelné páteční tiskové konferenci k hodnocení vývoje epidemie koronaviru kromě toho uvedl, že právě kvůli špatné situaci v nemocnicích není v současnosti žádné rozvolňování na stole.

V příštích deseti dnech se očekává rostoucí tlak na kapacity nemocniční péče, protože denně přibývá mnoho nakažených ve zranitelných skupinách, zejména jde o seniory, kteří mají větší pravděpodobnost těžšího průběhu onemocnění.

Bez opatření skončíme hůř než Itálie na jaře, varuje Blatný

Domácí

Česká republika se v současnosti nachází v pátém nejhorším stupni protiepidemického systému PES, v němž musí být až na výjimky zavřeny všechny obchody, služby či jiné provozovny, jako jsou například sportoviště či divadla. Tato opatření budou platit podle čtvrtečního rozhodnutí vlády ještě další dva týdny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám