Hlavní obsah

Vláda vyčlenila 68 vojáků na pomoc v boji s koronavirem

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že vyčlení až 68 vojáků na pomoc hygienikům v boji s koronavirem. V případě potřeby posílí odběrové týmy, které testují lidi na covid-19, podílet se budou ale i na řízení boje s nemocí. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl novinářům ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Armádní medici pomáhají středočeským hygienikům kontaktovat lidi, kteří se setkali s nemocným s covidem-19

Článek

„Vláda na dnešním jednání schválila nařízení umožňující nasazení vojáků mimo nouzový stav. Ti pomohou ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienickým stanicím. Bez toho by nebylo možné vojáky nasadit,” uvedl v pondělí ve Strakově akademii Metnar.

Celkově tak může být nasazeno až 68 vojáků. „Osmadvacet z nich budou specialisté v rámci odběrových týmů. Dále bude 30 mediků a 10 specialistů v rámci velení pro operace,” upřesnil ministr.

Vojáci by se do testování mohli zapojit v ohniscích epidemie třeba na Karvinsku nebo na Novojičínsku. O nasazení armády při plošném testování pracovníků OKD vládu požádal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Řekl, že bez pomoci armády není možné 6000 zaměstnanců OKD otestovat.

Babiš: Na armádě šetřit nebudeme

Domácí

Právě do Moravskoslezského kraje vyšle podle Metnara armáda 5 odběrových týmů, a to už 19. července. Ty se zapojí se do plošného testování zaměstnanců společnosti OKD.

Vojáci hygienikům a ministerstvu zdravotnictví již dříve pomáhali při epidemiologickém šetření, sestavili také mobilní odběrové týmy. Zapojili se také třeba do ostrahy hranic nebo do rozvozu materiálu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ukončily armádní mobilní týmy testování lidí před asi dvěma týdny.

Češi si o prázdninách přivezli koronavirus ze šesti zemí, nejvíc ze Slovenska

Domácí

„Armáda opět v uplynulých měsících prokázala, že je připravena pomoci tam, kde je třeba, a bude to tak i v budoucnu," dodal Metnar.

Reklama

Výběr článků

Načítám