Hlavní obsah

Babiš: Na armádě šetřit nebudeme

• Aktualizováno
Právo, dan

Přes krizi související s opatřeními proti šíření nemoci covid-19 vláda nebude škrtat ve výdajích ministerstva obrany. Na bezpečnostní konferenci, která ve čtvrtek probíhá v Míčovně Pražského hradu, to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Rozpočet resortu se sice navyšuje, stále je ale vzhledem k HDP hluboko pod požadovanými dvěma procenty.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš na bezpečnostní konferenci zopakoval svůj slib, že vláda nebude škrtat ve výdajích ministerstva obrany.

Článek

„Navzdory ekonomické krizi způsobené koronavirovou epidemií naše vláda nebude šetřit na armádě, naopak budeme do bezpečnosti našich občanů masivně investovat,“ řekl Babiš.

Podle premiéra se za roky, kdy je hnutí ANO ve vládě a kdy vede ministerstvo obrany, výdaje na obranu zdvojnásobily. „Když jsme přebírali ministerstvo obrany, tak byl rozpočet 41 miliard a příští rok to bude přes 85 miliard. To je nárůst o sto procent,“ poznamenal premiér.

NATO kvůli Rusku posílí protiraketový a letecký arzenál

Evropa

V absolutních číslech se rozpočet skutečně zvýšil (letos resort hospodaří s částkou 75,5 miliardy, rozpočet na příští rok se teprve bude schvalovat), vzhledem k HDP je to ale už slabší. Od roku 2014, odkdy ANO vede resort obrany, se pohyboval v rozmezí od 0,96 do 1,20 procenta (více zde). Požadavek NATO, jehož je Česko součástí, je dvě procenta - tolik měl resort naposledy v minulé dekádě.

Babiš letos v únoru uvedl, že dvě procenta HDP na obranu by mohlo Česko dávat v případě stabilního růstu v roce 2024. Ve čtvrtek zopakoval, že to stále platí.

Armáda podle Babiše potřebuje nahradit až 40 let starou sovětskou techniku. „Koupili jsme americké vrtulníky, francouzská děla a izraelské radary,“ řekl Babiš. Dodal, že obrana nakoupí dále pro vojáky osobní i nákladní auta, rakety krátkého dosahu, ale i drony.

Obrana neztrácí čas, kupuje děla za šest miliard

Domácí

Zeman poslal zdravici 

Babiš stejně jako před ním prezident Miloš Zeman - který se konference osobně neúčastnil a poslal zdravici - řekl, že je potřeba, aby do armádních zakázek byly co nejvíce zapojeny české podniky.

Ze zakázek pro armádu získají v nejbližších letech podle Babiše domácí firmy až 27 miliard korun.

Češi převzali vedení výcvikové mise v Mali

Domácí

Na konferenci promluvil i ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček, podle něj koronavirová krize ukázala, že Evropská unie sice při řešení pandemie měla rezervy, ale kdyby Česko nebylo v EU, tak by situace byla ještě horší.

„Czexit je s prominutím blbost, členství v Unii je politická, ekonomická i bezpečnostní nutnost,“ řekl Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám