Hlavní obsah

Vláda uzavře tři okresy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ve čtvrtek zakázal lidem z okresů Cheb, Sokolov a Trutnov vycestovat. Ostatní občané ČR naopak nesmějí přicestovat. Z omezení pohybu ve třech okresech budou výjimky jako docházka do škol či do zaměstnání. Lidé tam budou mít povinnost nosit chirurgické roušky. Po jednání vlády to sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Vláda uzavře tři okresy - TK po jednání 11.2.2021Video: ČTK

 
Článek

„Vláda se zabývala situací v regionech, konkrétně v okresech, kde je nejhorší šíření. Jedná se o okresy Cheb, Sokolov a Trutnov,” uvedl na úvod Blatný.

Opatření mají platit od půlnoci na pátek do konce nouzového stavu.

Zpřísní se opatření ve dvou krajích? Tisková konference vlády

Domácí

Kabinet tak rozhodl o tom, že až na výjimky bude osobám, které v těchto oblastech bydlí, zakázáno vyjíždět. „Osobám, které zde nebydlí, zase přijíždět,” upřesnil.

Foto: Novinky

Uzavřené okresy

Hejtman: Musí se to upřesnit

Opatření má také několik výjimek. Dovolené jsou cesty například do zaměstnání, škol, zdravotnických zařízení, kostela či na úřad. „Kdo chce výjimku, musí důvod cesty doložit,” zdůraznil ale Blatný.

Do okresů nebudou moci podle Blatného přijíždět lidé, kteří tam mají nemovitosti, ale trvale tam nebydlí. „Cílem je, aby se tam nesetkávala celá republika, což přetěžuje místní nemocnice,” řekl ministr.

Karlovarský hejtman: Ve hře je omezení cestování a povinné respirátory

Domácí

Na nová opatření reagoval hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) s tím, že se dala předpokládat. „Potřebujeme ale ještě upřesnit řadu detailů, především, kde budou přesně probíhat kontroly dodržování těchto opatření, jak naši občané budou prokazovat účel svých cest mimo uvedené okresy. Čekáme proto na informace od ústředních orgánů, které předáme starostům,” uvedl Kulhánek.

„Přislíbena je také distribuce 500 tisíc kusů chirurgických roušek zdarma do obou okresů. Distribuci zajistí Karlovarský kraj ve spolupráci s dotčenými obcemi s rozšířenou působností,“ dodal.

Chirurgické roušky a respirátory 

Na příjezdových cestách bude občany kontrolovat policie. „Pokud tam máte trvalý pobyt či bydliště, tak vás tam pustí,” vysvětlil. Není zatím jasné, jak budou lidé například dokazovat, že v okrese žijí, ale nemají tam trvalé bydliště.

Vláda plánuje omezit příjezd do dvou nejpostiženějších krajů

Domácí

Zároveň vláda také rozhodla o povinnosti nosit v těchto oblastech chirurgické roušky či respirátory. „Rozhodli jsme proto o bezplatném poskytnutí milionu kusů roušek pro tyto postižené oblasti. V jednání je také to, aby do škol a školek byly dodány respirátory třídy FFP2,” dodal ministr.

Zaměstnavatelům pak vláda důrazně doporučuje, aby na pracovištích maximálně omezili kontakt osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám