Hlavní obsah

Vláda plánuje omezit příjezd do dvou nejpostiženějších krajů

Právo, Novinky, Radim Vaculík, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda plánuje ve čtvrtek projednat cílená opatření proti šíření koronaviru ve dvou v  současnosti nejpostiženějších krajích - Karlovarském a Královéhradeckém. Podle zjištění Práva míní kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) mimo jiné řešit omezení přístupu do těchto krajů pro lidi z ostatních částí republiky. Omezen by mohl být i pohyb mezi okresy krajů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Máme velké problémy v některých krajích z hlediska lůžkové kapacity, zejména se jedná o Karlovarský a Královéhradecký kraj. V těchto dvou krajích se tak pravděpodobně nevyhneme dalším cíleným opatřením, o kterých bude zítra jednat vláda,” uvedl Hamáček.

Babiš: Virus mutuje a je to zabiják. Chraňte se

Domácí

„Půjde o lokální opatření v těchto dvou krajích, protože vývoj situace je tam nejhorší. Nechci vyvolávat žádnou paniku, půjde o pohyb lidí, který by neměl být. A bude se to týkat pohybu do těchto dvou krajů,“ nastínil následně Hamáček pro Právo.

Z jeho slov tedy vyplývá, že stěžejním opatřením bude omezení pohybu lidí z jiných krajů do Karlovarského a Královéhradeckého. Podrobnosti, jak by to mělo vypadat, odmítl ministr sdělit s tím, že vše musí nejprve projednat vláda.

Karlovarský hejtman: Ve hře je omezení cestování a povinné respirátory

Domácí

„Máme to nachystané a zveřejníme to zítra (ve čtvrtek),“ řekl Hamáček, který ale odmítl, že by mělo jít o úplné uzavření těchto regionů.

Hejtmani regionů uvedli, že se mluví i o omezení pohybu v rámci regionu. Například z okresů Cheb a Sokolov by lidé mohli jezdit do jiného okresu jen za prací, uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek.

Otevřete hranice sanitkám, vyzývali demonstranti Blatného v Chebu

Domácí

"Rámcově by mělo jít o intenzivní používání a vymáhání ochranných osobních pomůcek, ať už ve veřejném prostru, v MHD, budovách, obchodech nebo zaměstnání. Je to omezení kontaktů mezi lidmi na nejnižší možnou úroveň a omezení mobility. To se ale nebude týkat dojezdu do zaměstnání, zajištění základních životních potřeb, případně návštěvy zdravotnických zařízení," uvedl Kulhánek.

Není ovšem jasné, jak by byl pohyb lidí kontrolován.

Hermetické uzavření nejpostiženějšího okresu Královéhradeckého kraje – Trutnov, odmítl hejtman Martin Červíček. Podle něj se nákaza v této intenzitě šíří už dlouho a uzávěra by nic neřešila.

Přísnější režim? Hermetické uzavření Trutnovska by nemělo smysl, říká Červíček

Domácí

Podle vládou představeného protiepidemického systému PES je na tom nejhůře z hlediska šíření epidemie ještě Plzeňský kraj, kde je skóre na hodnotě 82. Podobně je na tom i Středočeský kraj s hodnotou 80. Na Karlovarsku a Královéhradecku jsou nejvíce zatížené nemocnice.

Čísla jsou alarmující 

Úterní čísla podle Hamáčka opět ukázala, že počty nakažených stoupají. „Situace není dobrá, včerejší nárůst je alarmující. Čísla vykazují trend zhoršování, což může být dáno i tím, že procentuálně narůstá britská mutace,” dodal ministr.

Britská mutace: Na Trutnovsku v 60 procentech zkoumaných vzorků

Koronavirus

Za úterý přibylo v Česku poprvé od poloviny ledna více než 10 000 nakažených covidem. Laboratoře odhalily konkrétně 10 165 případů, o tisíc víc než před týdnem.

Žáci do škol?

Hamáček také zopakoval, že je nyní prioritou otevření škol. „Česko je zemí, která má v Evropě nejdéle děti doma. Návrat ale musí probíhat bezpečně, tedy za použití testů,” uvedl.

Připomněl, že Česko se bude inspirovat rakouským modelem, využít chce i stejný typ testů.

Hamáček: Navrhnu samotestování jako v Rakousku

Domácí

„Šli bychom cestou antigenních testů, nikoli PCR. U starších ročníků bychom preferovali samotestování, měly by to být neinvazivní testy. Největším problémem bude zajistit v krátké době požadované množství testů,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám