Hlavní obsah

Vláda se ohradila proti rezoluci EP o Babišovi až na Petříčka s Maláčovou. Neměli čas to prostudovat

Novinky, Renáta Bohuslavová

Vláda ani ČSSD není podle ministrů kvůli rezoluci europoslanců kritizující střet zájmů Andreje Babiše rozdělená. A to i přesto, že kabinet se sice proti této rezoluci ohradil, ale ministři Jana Maláčová a Tomáš Petříček (oba z ČSSD) se hlasování zdrželi. Oba tvrdí, že jen neměli čas si dokument prostudovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce Jana Maláčová a ministr vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD)

Článek

Vláda se v pondělí ohradila proti rezoluci Evropského parlamentu na téma Babišova střetu zájmů. „Hlasoval jsem pro, protože s dokumentem souhlasím a vyhovoval mi, proto jsem ho podpořil,” řekl Novinkám šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Reakce české vlády byla podle něj očekávaná a nutná. „Jsem přesvědčený, že na dokument byla z České republiky očekávána reakce. Nedokážu si představit, že bychom to nechali bez reakce. Je to standardní postup,” doplnil Hamáček.

Vláda brání Babiše proti Evropskému parlamentu

Domácí

Maláčová a Petříček dokument nedostali

To, že jeho straničtí kolegové ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministr zahraničí Tomáš Petříček se při hlasování zdrželi, nepovažuje za rozštěpenost ČSSD. „Vláda rozhoduje ve sboru, tím je podle mě problém vyřešený,” doplnil.

Důvodem bylo podle obou především to, že dokument předem neviděli. „Zdržela jsem se, protože to přinesli na stůl na poslední chvíli, a neměla jsem čas si to přečíst,” řekla Novinkám Maláčová.

Evropský parlament drtivou většinou schválil rezoluci proti Babišovi

Evropa

O možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše by podle ní měl rozhodovat nezávislý soud a nikoliv europoslanci. „Myslím, že není úplně standardní, že Evropský parlament přijímá nějaké rezoluce,” dodala ministryně.

„Materiál jsme dostali na stůl až na vládě, neměli jsme tak možnost ho detailně prostudovat, ani jsem jej nemohl zkonzultovat s právníky, kteří v moha případech ČR zastupují ve sporech s evropskými institucemi nebo před Evropským soudním dvorem. Osobně jsem se proto rozhodl zdržet se. ČR má zároveň i jiné možnosti, jak se řádně k problematice vyjadřovat,” uvedl Petříček.

Jaké možnosti nebo proč zrovna on a Maláčové dokument předem neviděli, ale už nespecifikoval.

Havlíček: Lidé zcela ztratí důvěru v Evropský parlament 

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka je podstatné, že se vláda vyjádřila jasně pro.

„Většina ČSSD hlasovala ve prospěch toho usnesení. Podstatné je, že vláda rozhodla jasně a nikdo nebyl proti,” prohlásil Havlíček s tím, že přijaté usnesení vnímá jako šanci bránit se.

„Europoslanci politickou proklamací vyjádřili to, co si přála skupina českých poslanců. Vměšují se do něčeho, co jim nepřísluší. Ještě několik takových proklamací a lidé nebudou mít k EP důvěru vůbec, už teď ji mají velmi nízkou,” doplnil Havlíček.

Podle premiéra Andreje Babiše, který na vládním hlasování přítomen nebyl, za rezolucí Evropského parlamentu stojí čeští europoslanci, kteří dělají vše pro to, aby Českou republiku v Bruselu poškodili. Rezoluce se podle něj snaží ovlivnit výsledek auditních procesů v rámci EU.

Babiš: Za rezolucí EP o střetu zájmů stojí čeští europoslanci

Domácí

Poslanci minulý týden v pátek jasnou většinou hlasů schválili usnesení kritické k Babišovu možnému střetu zájmů. Český premiér podle europoslanců zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu Evropské unie a zároveň kontroluje holding Agrofert.

Rezoluce vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání. Právně nezávazné usnesení podpořilo 510 poslanců, 53 jich bylo proti a 101 se zdrželo hlasování.

Dokument europoslanci přijali v době, kdy probíhá auditní šetření o střetu zájmů premiéra Babiše. Loňská zpráva auditorů Evropské komise uvádí, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Česko proti rozhodnutí podalo žalobu, protože Evropská komise na základě výsledků auditorů zablokovala výplatu dalších dotací pro koncern Agrofert. Tu ale následně stáhla, protože v dubnu došlo k odblokování peněz. Konečné výsledky prověrky zemědělských dotací by mohly být známé nejdříve na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám