Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pátek projednává nařízení ke stavbě polní nemocnice v pražských Letňanech, která vznikne kvůli rostoucímu počtu pacientů s koronavirem a nedostatku lůžek v nemocnicích. Ministři jednají i o kompenzačním bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé firmy. Brífink po jednání je naplánovaný na 16 hodin, Novinky ho nabízejí živě.

Živě: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Zařízení v Letňanech má pojmout až 500 lůžek. Armáda jich poskytne 100, zbytek bude ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) bude armáda schopná nemocnici vybudovat do deseti dnů od vydání nařízení vlády.

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly se uvažuje i o zavedení roušek venku. Nicméně podle něj o tom ještě nebylo rozhodnuto a v těchto dnech se žádná nová opatření zavádět nebudou.

Nemocnice v Letňanech může být do 10 dnů

Domácí

Vláda projedná ale i návrh ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Ta po středečním zasedání kabinetu uvedla, že předloží návrh na kompenzační bonus ve výši 500 korun denně pro OSVČ a malé společnosti s ručením omezeným bez zaměstnanců.

Stát by měl peníze vyplácet malým firmám za celou dobu uzavření či omezení činnosti vládními nařízeními kvůli epidemii koronaviru. Musí ale jít o převažující činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám