Hlavní obsah

Testy na hranicích nebudou povinné od 8. června, navrhne Vojtěch

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od 26. května se rozšíří počet přechodů, kde bude možné české hranice přejít a zároveň budou zavedeny pouze namátkové kontroly. Nyní je kontrolován každý, toto opatření mělo původně platit až do 13. června. Dál však bude povinné předložit negativní test na covid-19. Novinkám to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Jeho kolega pro zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce, aby testy při příjezdu ze zemí, kde je situace dobrá, byly nutné jen do 8. června.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Vojtěch prosazuje, aby se od 8. června mohlo přes hranice cestovat úplně volně, bez testu, pokud budou lidé přicházet ze států, které budou z epidemiologického hlediska nerizikové.

V současnosti by mezi nimi byly například Rakousko, Slovensko nebo Chorvatsko.

Vláda dál uvolnila pravidla pro používání roušek

Domácí

Hamáček po jednání vlády řekl, že od 26. května počítá pouze s otevřením nových hraničních přechodů a kontroly budou jen namátkové. Povinnost mít negativní test ne starší než čtyři dny zůstane. „Testy jsou nyní povinné už jen při vstupu do země a to zůstává,” dodal Hamáček s tím, že výjimku mají například pendleři. Těm stačí jeden test do měsíce.

„Na vládu na příští pondělí připravím materiál, který umožní od 26. května přechod na namátkové kontroly místo těch stálých. A otevře se více hraničních přechodů,” napsal Novinkám Hamáček. Na změně se v pondělí shodla vláda.

O jaké přechody se rozšíří ty současné, zatím neví.

Otevření hranic s Rakouskem a Řeckem

O otevření hranic bude se svými kolegy v úterý jednat i ministr zahraničí Tomáš Petříček. Chce, aby do poloviny června mohly být otevřené hranice se všemi sousedními státy. Chce také usilovat o to, aby lidé mohli v létě cestovat bez povinnosti absolvovat test na covid-19 nebo jít po návratu do karantény.

Rakušané otevřeli hranici, policisté urychlili kontroly

Koronavirus

Hranice by se českým turistům mohly otevřít i s Řeckem, a to od 1. července. Obě země spolu jednají i o variantě cestování bez povinného negativního testu na onemocnění covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám