Hlavní obsah

Vláda odmítla eutanazii – právo člověka na smrt

Novinky, ber
Praha

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) nesouhlasí s uzákoněním eutanazie, tak jak to navrhli poslanci z řad ANO a Pirátů. Ti chtěli, aby se člověk trpící nevyléčitelnou nemocí mohl svobodně rozhodnout, zda ukončí vlastní život.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Článek

„Jedna z největších hodnot, kterou v rámci naší společnosti uznáváme, je svoboda člověka. Dosud ale stále zavíráme oči před přáním nemocných a odpíráme jim možnost odchodu ze světa podle jejich přání,“ řekl dříve Novinkám jeden z překladatelů zákona Lukáš Bartoň (Piráti).

Člověk, který by se pro dobrovolné ukončení života rozhodl, by musel být podle předlohy plnoletý a svéprávný. Muselo by být také jasně prokazatelné, že u něj neexistuje žádná šance na vyléčení. Eutanazie by podle návrhu nemusela být provedena pouze v nemocnici, ale i doma.

Člověk by měl mít právo na smrt. Eutanazie opět tématem ve Sněmovně

Domácí

K návrhu dala vláda v pondělí negativní stanovisko. Proti záměru se postavila ministerstva zdravotnictví, vnitra a sociálních věcí, dále také Nejvyšší soud či Česká biskupská konference. Pouze ministerstvo spravedlnosti v čele s Marií Benešovou (za ANO) k návrhu zaujalo neutrální stanovisko.

Kritici poukazovali například na nesoulad návrhu s Listinou základních práv a svobod, podle níž každý má právo na život a nikdo nesmí být života zbaven.

Eutanazie = vražda 

V České republice se nyní eutanazie trestá jako vražda. Ve většině zemí světa je eutanazie nezákonná. Jako první ji legalizovalo v roce 2002 Nizozemsko.

Novela nyní i přes nesouhlas vlády poputuje do Poslanecké sněmovny, kde se očekává rozsáhlá debata. Ani tam se jí však zřejmě nedostane potřebné podpory. Podle předkladatelů zákona má předloha podporu nyní u 20 z 200 poslanců. Proti se už postavili poslanci KDU-ČSL a TOP 09.

Zavedení eutanazie v Česku? Poslanci z toho nejsou moc nadšení

Domácí

Poslední podobný návrh vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL odmítla v roce 2016. Předloha počítala s tím, že možnost eutanazie by měli mít lidé jen v beznadějném stavu, žádost by posuzovala komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám