Hlavní obsah

Schillerová po jednání vlády: Opatření budou v kompetenci nového ministra

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) jednal v pondělí poprvé od odstoupení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) z funkce. Ten se ale podle informací Novinek zasedání i tak účastnil. Vláda však nejednala o žádných dalších opatřeních proti koronaviru, ty budou v kompetenci nového ministra zdravotnictví, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Vojtěch rezignaci oznámil v pondělí dopoledne. V křesle ho vystřídal jeho bývalý náměstek Roman Prymula. Toho hned v pondělí odpoledne jmenoval do funkce prezident Miloš Zeman, uveden do úřadu by měl být Prymula v úterý ráno. Na pondělním jednání vlády nový šéf resortu ještě nebyl.

Právě Prymula by měl rozhodnout o případných dalších opatřeních proti koronaviru. „Nová opatření budou v kompetencích dalšího ministra zdravotnictví,” sdělila šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) na dotaz Novinek, zda jednal kabinet o zpřísnění koronavirových opatření.

Vojtěch: V pondělí nouzový stav nenavrhnu

Domácí

Schillerová a také ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) byli jediní dva ministři, kteří před novináře po jednání vlády předstoupili.

Vláda v pondělí neprojednala ani diskutovaný nouzový stav, jehož vyhlášení připustil v pátek premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády v pátek uvedl, že by k tomu mohlo dojít v případě, že by bylo nutné zavést plošná opatření, jež přesahují pravomoci zákona o ochraně veřejného zdraví.

Kabinet naopak rozhodl o obnovení činnosti Ústředního krizového štábu.

Slušnost byla Vojtěchova nevýhoda, řekl Babiš

Domácí

Ministři měli jednat opětovně také o kurzarbeitu, tedy opatření, kterým stát pomáhá k zachování pracovních míst ve firmách postižených koronakrizí. I když koaliční partneři několikrát ohlásili shodu, následně kabinet kvůli rozporům návrh neschválil a ani v pondělí to vláda neodklepla.

Podle Schillerové by se tomu měli ministři věnovat na koaliční radě, která bude zřejmě ve středu.

Vláda obnoví činnost Ústředního krizového štábu

Domácí

Podle aktuální verze by měl stát lidem na kurzarbeitu platit 70 procent čisté mzdy, ale nejvýš celostátní průměrnou mzdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám