Hlavní obsah

Zahraniční lékaři pomohou českým zdravotníkům, schválila vláda

Novinky, ČTK, Jan Menšík
Aktualizováno

Kabinet na svém čtvrtečním mimořádném jednání odsouhlasil pomoc vojenských zdravotníků z ostatních zemí Evropské unie a NATO. Vypomoci by mohlo maximálně 300 lidí, a to po dobu maximálně 90 dní. Tým amerických lékařů, kteří podpoří české zdravotníky by mohl dorazit na konci příštího týdne. Novinky následnou tiskovou konferenci sledovaly živě.

TK po jednání vlády 22.10.2020Video: ČTK

 
Článek

„Může se jednat až o 300 vojenských zdravotníků po dobu 90 dnů. Souhlas je nutný, aby vše proběhlo hladce,” řekl na úvod konference ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Rozhodnutí vlády o pomoci nyní musí ještě potvrdit parlament, aby vše bylo legitimní. Tým amerických lékařů Národní gardy má mít 28 členů. Podle středečního vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly by měli američtí lékaři přijet příští týden.

Vojáci staví polní nemocnici. Podívejte se, jak to uvnitř vypadá

Domácí

„Jedná se čistě o zdravotnickou pomoc našim lékařům a sestrám. Budou zde sloužit beze zbraní a pod dohledem našich zdravotníků,” doplnil Metnar s tím, že jde o praktické lékaře, kteří mají zkušenosti s bojem s pandemií covidu ve Spojených státech.

V Česku totiž hrozí při pokračování aktuálních trendů nárůstu nakažených a těžkých případů přehlcení zdravotnického systému, problémem jsou i nedostatečné počty zdravotníků, kteří se mohou o takové pacienty starat.

Mohou pomoci i další země NATO, jedná se s Německem

Podle Metnara se navíc jedná o vyslání zdravotní pomoci i s Německem, není ale vyloučena i pomoc od jiných aliančních zemí. „Rozbíhají se i jednání s jinými zeměmi, které v rámci aliance nabízí pomoc. NATO poté bude rozdělovat pomoc podle zasaženosti,” osvětlil ministr.

Prymula následně dodal, že zahraniční vojenští zdravotníci budou fungovat zejména v Ústřední vojenské nemocnici či polní nemocnici v pražských Letňanech, která se v současnosti staví.

Současně šéf resortu obrany očekává, že v pátek NATO odsouhlasí poskytnutí 60 plicních ventilátorů z aliančních zásob České republice. Další stovky přístrojů hodlá nakoupit i resort zdravotnictví. Kvůli tomu Prymula ve čtvrtek požádal o finance z rezerv.

Zatímco nyní vláda využívá materiální i personální pomoc od spojenců z Evropské unie i NATO, na jaře Česká republika podobně solidární nebyla.

S testováním pomohou praktici

Prymula na tiskové konferenci také uvedl, že praktičtí lékaři by měli začít do dvou týdnů testovat lidi s příznaky covidu. Na odběrová místa by tak měli podle něj mířit s žádankami od svých doktorů zejména bezpříznakoví pacienti.

Podle ministra budou po zapojení praktiků testovací kapacity v Česku dostatečné. Praktici by měli využívat antigenní testy namísto PCR testů, oboje se však provádí výtěrem z nosohltanu. Výhodou antigenních testů je ale rychlost, kdy je výsledek znám už do zhruba 30 minut, a také cena. Mají ale také nižší přesnost.

Úřad vlády oznámil další tiskovou konferenci a mimořádné jednání vlády jen den poté, co vláda mimořádně jednala o zhoršující se situaci ohledně šíření nového koronaviru v Česku a v souvislosti s tím uvalila na zemi tzv. lockdown. Výrazné omezení běžného života, kdy jsou až na výjimky zavřeny obchody, restaurace a další služby, platí od čtvrtečního rána.

Hamáček: Vláda použila nejtěžší kalibr

Koronavirus

Lockdown má zabránit přehlcení nemocnice v první polovině listopadu, kdy by podle odhadů při aktuálních nárůstech mohlo dojít k zaplnění lůžek. Problémem je také nedostatek personálu.

Jednání kabinetu stejně jako v minulých dnech proběhlo videokonferenčně. Děje se tak kvůli špatné epidemiologické situaci v Česku.

Covidem se již nakazili dva členové vlády, koncem minulého týdne se nákaza potvrdila u ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) a ve středu byl pozitivně testován také vicepremiér, ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Hamáček stejně jako zbytek grémia sociální demokracie, které se s Tomanem potkalo minulý čtvrtek, pracují z domova.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda zavřela obchody. Tyto mají výjimky

Vláda ve středu rozhodla, že se od čtvrtečního rána uzavře velká část maloobchodních prodejen a provozoven služeb. Zároveň ale vyhlásila celou řadu výjimek....

Přehledně: Kam ode dneška smíte a kam ne

Od čtvrtka se v Česku opět zpřísňují koronavirová opatření. Vláda nařídila zavřít část obchodů a zpřísnila pravidla pro setkávání lidí. Kabinet zakázal také...

Výběr článků

Načítám