Hlavní obsah

Vláda je ve stavu klinické smrti, říká politolog Kopeček

Praha

Čtvrteční neprodloužení nouzového stavu ukázalo podle politologů oslovených Novinkami slabou pozici vlády, podle některých je dokonce ve stavu klinické smrti. Není se ale čemu divit, s blížícími se volbami klesá chuť opozice ji podporovat. Pro kabinet pak bude velmi komplikované vést zemi bez stavu nouze a z dlouhodobého hlediska to nemůže ustát. Pokud nenajde řešení, bude zřejmě muset skončit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová při projednávání prodloužení nouzového stavu.

Článek

„Pokračovat bez nouzového stavu je podle mě velmi problematické a vláda to nemůže dlouhodobě ustát,” sdělil Novinkám politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity.

Opatření totiž nebude bez něj moci plošně nařizovat vláda podle krizového zákona, část z nich přejde zřejmě pod resort ministerstva zdravotnictví, část na hejtmany. Může se tak stát, že v každém kraji budou jiná pravidla.

Sněmovna neprodloužila nouzový stav

Domácí

K tomu, jak se změnila pozice vlády po čtvrtečním hlasování o nouzovém stavu, pak Kopeček uvedl, že fakticky neexistuje. „Vláda je v tuhle chvíli v zásadě ve stavu klinické smrti,” řekl.

Vysvětlil to tím, že není schopna dlouhodobě koordinovat některé svoje kroky, což se ukázalo například na hlasování o zrušení superhrubé mzdy, kdy ANO hlasovalo proti ČSSD. „Tam bylo jasné, že kdyby nebyla pandemie, tak ta vláda okamžitě skončí,” uvedl.

Vláda je slabá, není to překvapení

Podle politologa Tomáše Lebedy z Palackého univerzity v Olomouci to zase dokázalo, že je vládní pozice slabá, protože je menšinová. „Není se ale čemu divit, dojít k tomu někdy muselo,” sdělil Novinkám.

Vláda bude řešit, co dál. Zváží i další nouzový stav

Domácí

Zdůvodnil to tak, že tím, jak se blíží volby, klesá ochota opozičních stran držet vládu při životě. To se nyní projevilo u komunistů. Podle něj je také logické, že čím dál méně zákonů bude KSČM podporovat. „Každý už hraje na sebe,"  upozornil Lebeda.

Podle politologa z Univerzity Karlovy Josefa Mlejnka pak konec nouzového stavu způsobí chaos. Novinkám řekl, že na tom vinu ponese jak vláda, tak opozice. Kabinet si podle něj měl zajistit podporu, opozice zase nepřišla s tím, jak nouzový stav reálně nahradit.

Nouzový stav, nebo konec vlády

Podle Kopečka pak ze situace, do které se kabinet ve čtvrtek dostal, vedou jenom dvě cesty. „První je ta, že se podaří vrátit nouzový stav, tedy že se najde kompromis ve Sněmovně. Anebo vláda, neříkám příští týden, ale bude muset skončit, pokud se jí to nepodaří vyřešit,” nastínil.

Politologové: ÚS otevřel Pandořinu skříňku, bez změny zákona nelze uskutečnit volby

Domácí

Alternativou by podle něj v takovém případě mohla být technokratická vláda. „To znamená, že by se odstranila stávající vláda a místo ní se nastolila jiná,” vysvětlil.

To se dá udělat podle Kopečka v horizontu dvou týdnů. „Mělo by to výhody i z hlediska vládních stran, které by se tak zbavily odpovědnosti. Možná to je pro ně lepší, než setrvávat ve vládě. To jim přináší nyní spíše negativa,” dodal.

Politologové: Prohlášení Benešové je nepřípustné. Žije v konspiračním světě

Domácí

Podle Mlejnka by bylo zase ideálním řešením, kdyby vznikla vláda, která by měla podporu všech stran. „Tím by všechny strany převzaly odpovědnost za řešení pandemie. Bylo by to čisté řešení, není to ale možné,” řekl Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám