Hlavní obsah

Vláda bude řešit, co dál. Zváží i další nouzový stav

Kabinet by se měl v pátek mimořádně zabývat situací, která nastane v Česku po neděli, kdy nebude platit nouzový stav, na nějž jsou nyní navázána protiepidemická opatření. Ta se budou muset vyhlásit podle jiných norem. Ve hře je ovšem stále i možnost, že vláda Sněmovnu obejde a vyhlásí nový nouzový stav. Že by to bylo obcházení Ústavy, ale přiznali sami ministři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová na čtvrtečním jednání Sněmovny

Článek

K vyhlášení nového nouzového stavu kabinet vyzval například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Hejtmani chtějí v pátek s kabinetem jednat, právě oni totiž mohou mít v rukou část dalších opatření, pokud vyhlásí ve svých regionech stav nebezpečí.

Že tuto možnost bude kabinet řešit, připustila v noci na pátek ministryně financí Alena Schillerová, podle ní to ale musí být v souladu s Ústavou.

Sněmovna neprodloužila nouzový stav

Domácí

Vláda bude jednat od 12:00. Ve čtvrtek nedokázala ve Sněmovně vyjednat podporu pro další prodloužení nouzového stavu. Proti byli komunisté, kteří vládu podporují, i opozice, která kabinetu především vytýká, že za celou dobu epidemie nedokázala připravit pandemický zákon, na jehož základě by se opatření přijímala.

„Opoziční poslanci cynicky vsadili na to, že čím víc zavaří vládě, tím víc budou voliči důvěřovat opozici. Výsledkem bude chaos a nedůvěra v politiku jako celek. Jsem zvědav, jak to ODS, KDU-ČSL, Piráti nebo STAN vysvětlí svým hejtmanům," uvedl Hamáček. Hejtmani už vyzvali vládu na pátek ke společnému jednání.

Hamáček už dříve řekl, že s nouzovým stavem určitě skončí omezení pohybu osob, padlo by tedy pravidlo, že lidé mohou po 21. hodině ven jen za určitých podmínek. Otevřely by se také zřejmě obchody a služby, protože pro jejich plošné zavření není v zákoně opora.

Naopak by mohly zůstat zavřené restaurace nebo školy. Vyřešila by se zřejmě i podpora armády v nezbytných případech.

Reklama

Výběr článků

Načítám