Hlavní obsah

Vláda chce jít příkladem. Kteří ministři se nechají očkovat?

Novinky, Jan Menšík

Výrazným mezníkem v boji s epidemií covidu-19 bude vakcína. Je ale důležité, aby se nechala naočkovat nadpoloviční část populace. Vakcinace bude dobrovolná a hrazená z veřejného pojištění. Přitáhnout občany do očkovacích center se resort zdravotnictví pokusí osvětovou kampaní, příkladem chce jít i většina členů vlády.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (vlevo) a místopředseda vlády, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) Novinkám sdělil: „Počítám s tím, že se nechám očkovat. A nechám se u toho klidně i natočit.“

Jasno zatím nemá kvůli dřívějším zdravotním problémům premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). A prezident Miloš Zeman se rozhodne, „až bude čas“.

Kabinet o vakcíně dlouhodobě mluví jako o světlu na konci tunelu, který při masivním proočkování populace umožní vyhnout se dalšímu zavírání ekonomiky. Řada občanů ale očkování chce podstoupit až poté, co tak učiní členové vlády. Některé lidi ovlivňují i na internetu hojně šířené dezinformace.

Průzkum: Očkovat se chce nechat 40 procent lidí, hlavně ti starší

Domácí

Ministři za ČSSD s očkováním počítají

Novinky se proto zeptaly členů kabinetu, zda se hodlají nechat očkovat, až na ně přijde podle vakcinační strategie řada, a půjdou občanům příkladem. „Věřím, že nepatřím k první rizikové skupině, tak bych nechtěl předbíhat. Pokud bych ale měl jít příkladem, tak se tomu rozhodně bránit nebudu a očkovat se nechám,“ uvedl vicepremiér, ministr vnitra a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček, který nákazu koronavirem prodělal.

I další sociálnědemokratičtí ministři s očkováním počítají. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová to považuje za „jedinou spolehlivou cestu, jak se vrátit do normálního života“. Podobně mluví i šéf kultury Lubomír Zaorálek.

Česko může naočkovat 6,9 milionu lidí, Blatný už má plán

Domácí

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) bere očkování jako normální záležitost a ničeho se neobává. „Jsem proočkován snad na všechno, co je možné, kvůli cestování. Jakmile na nás přijde řada, určitě se nechám,“ řekl Novinkám.

Dostálová chce vakcínu, imunita po prodělání jí nestačí

Příkladem občanům chtějí jít i ministři za ANO. „Jak na nás (členy vlády) přijde řada, tak se očkovat nechám. To je to nejmenší, co pro své zdraví mohu udělat,“ uvedl šéf obrany Lubomír Metnar.

Naočkovat se nechá také vicepremiér, ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček.

Stejně se vyjádřil i ministr školství Robert Plaga. Stejný přístup zvolí i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, pokud jí to „bude nabídnuto“. Šéfka státní kasy Alena Schillerová je také pro, v případě, že bude dostatek vakcíny pro ohrožené skupiny obyvatel.

Očkování proti covidu-19 bude dobrovolné a hrazené ze zdravotního pojištění, odklepli poslanci

Domácí

Nepříliš dlouhou imunitu po prodělání covidu předpokládá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Vzhledem k tomu, že jsem covid prodělala, nevím, kdy na mě přijde řada, ale ano, kromě jiného i proto, že ráda cestuji s rodinou,“ napsala Novinkám.

Babiš nemá slezinu, dá na lékaře

Premiér Andrej Babiš zatím jasno ohledně očkování proti onemocnění covid-19 nemá. „Je to na lékaři. Nemyslím, že je to o tom, že když se nechá někde veřejně naočkovat Babiš, že se všichni budou nebo nebudou očkovat. Skutečně to není o nás,“ vysvětloval na plénu Sněmovny Babiš.

Dodal, že jako dítě dostal po očkování proti tetanu anafylaktický šok. Vedle toho nemá, jak řekl, od svých patnácti, tedy již 51 let, slezinu, což je hlavní imunitní orgán, a také se mu špatně sráží krev.

Britové začali očkovat proti koronaviru. Jako první dostala vakcínu 90letá žena

Koronavirus

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), který již také covidem onemocněl, podle svého mluvčího dá rovněž na doporučení lékařů. „Pokud mu to lékaři doporučí, určitě na očkování půjde,“ sdělil mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Z jeho vyjádření je tedy patrné, že i u šéfa zemědělství hrají v otázce očkování roli blíže neurčené zdravotní problémy.

Špatná reakce imunitního systému na očkování v minulosti v rozhodování brzdí také ministra životního prostředí Richarda Brabce. I ten se proto musí nejprve poradit se svým lékařem.

Zeman mlží

Jasná odpověď nepadla ani od prezidenta Miloše Zemana. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz Novinek pouze odkázal na prezidentovo dřívější vyjádření v zářijovém rozhovoru pro Frekvenci 1. „Promyslím si to, až bude čas,“ zněla jeho slova.

Vakcína firmy AstraZeneca je bezpečená a účinkuje u 7 z 10 lidí, potvrdily nové testy

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám