Hlavní obsah

Miroslav Toman

Foto: ČTK
Článek

Miroslav Toman byl od srpna 2002 do října 2006 náměstkem a později prvním náměstkem sociálnědemokratických ministrů zemědělství. Po odchodu z ministerstva pracoval v rodinné firmě Agrotrade a v roce 2007 se stal prezidentem Potravinářské komory. O šest let později přijal post ministra zemědělství v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Po letech se stal ministrem i ve vládě Andreje Babiše.

Toman vystudoval Vysokou školu zemědělskou, kde též obhájil disertační práci a čtyři roky působil jako odborný asistent. Na začátku devadesátých let byl podle týdeníku Profit čelným představitelem zemědělských společností Agrotec Hustopeče a Agrotrade (později přejmenována na Technology leasing). V letech 1996 až 2001 pracoval jako obchodní rada na velvyslanectví ve Washingtonu a v Bratislavě.

Od srpna 2002 do října 2006 byl náměstkem, později prvním náměstkem sociálnědemokratických ministrů zemědělství. V rámci jednání o přistoupení k EU plnil funkci hlavního agrárního vyjednavače. Po odchodu z ministerstva pracoval v rodinné firmě Agrotrade, která působí v zemědělství a potravinářském průmyslu. Do čela Potravinářské komory ČR byl zvolen v polovině září 2007. Zasedá v představenstvu Hospodářské komory ČR, Agrární komory ČR a je členem dozorčí rady Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF).

V roce 2013 přijal nabídku premiéra úřednické vlády Jiřího Rusnoka, aby se stal ministrem zemědělství. Tuto funkci vykonával do konce ledna 2014.

Toman je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství. Společnost Agrotrade, u jejíhož zrodu stál právě Tomanův otec a mladší bratr Zdeněk, patřila v minulosti k nejvýznamnějším potravinářským firmám v Česku. Vlastnila mimo jiné drůbežárny Xaverov, producenta čajů Jemča nebo výrobce přísad do jídel firmu Boneco. V souvislosti s podnikáním společnosti Agrotrade napsal v srpnu 2006 časopis Týden, že Tomanové v minulosti "vypumpovali" řadu firem. O necelé dva roky později, v červnu 2008, uvedl týdeník Profit, že většina drůbežářských podniků pod taktovkou klanu Tomanů zkrachovala, ale oni na tom vždycky vydělali.

Na post ministra zemědělství byl po letech nominován znova, tentokrát ve vládě premiéra Andreje Babiše.

V květnu 2018 jej schválilo předsednictvo ČSSD jako kandidáta na post ministra zemědělství. S tím Toman slíbil, že také se ziskem postu stane členem ČSSD. Nakonec byl prezidentem Milošem Zemanem na post ministra zemědělství jmenován v červnu 2018. Od roku 2019 je pak také členem ČSSD.

Články k tématu