Hlavní obsah

Velký obrat. Za exoty jsou nyní lidé bez roušky

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to velký obrat. Zatímco v pondělí byli lidé s rouškami za exoty, tak ke konci týdne jsou osoby bez zakrytí úst a nosu výjimkami, na něž se ostatní dívají nevraživě. Nosit roušku či jinou ochranu úst a nosu, je totiž od čtvrtka povinné.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Byl jsem v Rychnově nad Kněžnou. Těch pár lidí u obchodu a uvnitř mělo zakryté nosy a ústa. A u nás taky všichni nosí aspoň kapesníky, šátky. Nejhorší je, že místní doktoři si musí roušky šít taky doma. Skutečné roušky fakt nejsou ani pro lékaře,“ řekl Právu Martin Zábraha ze Žamberka.

„V Brně už neexistuje jít bez zakrytí úst a nosu. Všichni to mají. Už i v malých vesnicích to nosí všichni. Hodně jezdím po regionu po stavbách a mají aspoň hadr kolem obličeje,“ potvrdil Právu šéf brněnské stavební firmy Miloš Horňák.

V autě můžete roušku odložit, v některých případech má však smysl

AutoMoto

Podle Markéty P. jsou Brňané vzorní. „Brníčko, všichni včetně kolařů a dětí jsou perfektní. Všichni zakrytí,“ hlásila od cyklostezky. Z vládního nařízení ale vyplývá, že zdravotní procházky a vyvenčení psů ano, ale nějaké velké jarní cyklovýlety vhodné nejsou.

Ještě ve středu se na vískách na Vysočině chodilo alespoň za humna bez zakrytí. „Teď si to už nedovolíme ani tady, ani za bytovku. Varovali nás, že budeme za černou ovci. V obchodech mají všichni zakrytá ústa a nos, i rukavice,“ potvrzuje obyvatelka ze Svratky.

Na neschopence je 356 tisíc lidí, v karanténě skoro 24 tisíc

Koronavirus

V Praze ve čtvrtek ochranu úst a nosu neměl hrubým odhadem jeden z dvaceti. V obchodě potravin ve Florentinu při vstupu rozdávají jednorázové rukavice, dezinfikují košíky, všichni měli roušky už ve středu.

Je ale vidět občas cizince, kteří se nechrání, i když lidé už na ně začínají podrážděně reagovat. Např. ve větším obchodě v centru nejdříve skupinka lidí seřvala a poté v podstatě vytlačila obézního muže v montérkách, podle hovoru zahraničního dělníka. Nadával, ale náporu okolních lidí nečelil.

Brýle k ochraně očních sliznic, které doporučují lékaři, ale nosí málokdo, přitom lékaři říkají, že nákaza se může do těla dostat i oční sliznicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám