Hlavní obsah

V autě můžete roušku odložit, v některých případech má však smysl

Novinky, laz, mb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nařízením vlády o povinném krytí obličeje vyvstává otázka, jak je tomu v autě. Nejedná se sice o veřejný prostor, v některých případech ale může i zde nošení roušky dávat smysl.

Foto: Novinky

Malá autolékarnička

Článek

Na prostor v autě se nové nařízení vlády o zakrytí nosu a úst na veřejnosti nevztahuje. Nejedná se totiž o veřejný prostor. Ovšem vzhledem k tomu, že rouška chrání především vaše okolí, při jízdě s osobami, se kterými nejste běžně v kontaktu, dává tento typ ochrany smysl i v autě.

Kromě toho je moudré ústenku nosit v autě také v případě, že vůz sdílí více řidičů. Pokud totiž před tím, než do auta sednete, neprovedete jeho dezinfekci, může být interiér kontaminován.

Jak zbavit auto koronaviru? Pomůže alkohol i mýdlo

AutoMoto

Samozřejmě, to nejzákladnější pravidlo pro účinnou prevenci nákazy koronavirem je prostě nikam nechodit, nejezdit. Ale musíte-li do práce či na nákup, je vlastní auto, nesdílené s nikým jiným, asi nejbezpečnějším dopravním prostředek.

Pokud se jako řidič rozhodnete roušku si nasadit, dbejte na to, aby nepřekážela ve výhledu a celkově vás při řízení nerozptylovala. Je to podobné, jako s bundou - tu se před řízením doporučuje sundat. Šofér by se měl cítit komfortně a nebýt ničím omezován.

V autolékárničce roušku možná najdete, ale...

Až do října roku 2018 byla povinnou součástí autolékarniček rouška. Ovšem není rouška jako rouška. Ty „roušky”, které se dnes skloňují všude možně a jichž je zatím stále kritický nedostatek i ve zdravotnických zařízeních, jsou přesněji označovány jako ústní roušky, chirurgické masky či chirurgické ústenky.

Vláda zakázala vycházet bez ochrany obličeje, vyhradila obchody pro důchodce a omezila vlaky

Koronavirus

Takovou roušku v autolékárničce teoreticky můžete najít, ale vzhledem k tomu, že se nejedná o součást povinné výbavy autolékárničky dle vyhlášky 341/2014 Sb., je to nepravděpodobné.

Co v lékárničce najdete pravděpodobněji, byť to od 1. 10. 2018 také není povinnou součástí, je plastová rouška o rozměrech 20x20 cm, která je ale v podstatě kusem igelitu a nedává se na obličej, nýbrž se používá při poranění hrudníku.

Foto: Novinky

Plastová rouška neslouží k dýchání, ale k první pomoci při poranění hrudníku.

Další věc, která byla v minulosti v lékárničkách povinná, je resuscitační rouška. Ta může mít formu kusu igelitu s filtrem vybaveným otvorem pro dýchání z úst do úst, anebo formu resuscitační masky. To je plastová maska s otvorem, do nějž se umístí tubus s filtrem.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Resuscitační maska může v nouzi posloužit místo ústní roušky, jejíž nošení je v současné době vyžadováno.

Obě tyto „roušky” slouží ke snížení rizika přenosu kapénkové infekce a přinejmenším maska se dá v nouzi použít i pro pohyb venku za současného stavu, kdy ve vzduchu může létat koronavirus. Samozřejmě to chce drobnou úpravu, zejména ve formě nějakého systému upevnění na obličej.

Filtr v tubusu je na jedno použití, ale dá se nahradit kusem látky, jak ukazuje video. Ten možná nebude tak účinný, přinejmenším pokud to nebude látka z nanovláken, ale je to zcela jistě lepší než nic.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Do otvoru v resuscitační masce se upevní tubus, v němž je filtr.

Reklama

Výběr článků

Načítám