Hlavní obsah

Velká voda hrozí dál. Moravu upouštějí do lesů, hasiči postavili zábrany

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanžhot

Na pravém břehu řeky Moravy u Lanžhota na Břeclavsku postavili hasiči v noci na pátek protipovodňové stěny. Ve čtvrtek odpoledne chybělo jen několik málo centimetrů k tomu, aby se tu přelila hráz řeky. Meteorologové dál varují před velkou vodou především ve východní polovině ČR. Nejvyšší stupeň výstrahy aktuálně platí pro jih Moravy, slezské Hlučínsko a Pardubicko.

Stavba protipovodňových bariér u Lanžhota na BřeclavskuVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Hladina řeky u Lanžhota vytrvale stoupala celý čtvrtek, povodňová komise proto rozhodla o nasazení hasičů, kteří měli skládat protipovodňové zábrany – konstrukce s vaky plněnými vodou.

První hasiči na místo vyrazili po 17. hodině. „Hladina řeky se přiblížila k vrcholu hráze. Zbývaly asi čtyři centimetry k jejímu přelití a možnému poškození. Hasiči proto vystavěli 120 metrů mobilních protipovodňových zábran,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Do akce se nakonec zapojilo šest jednotek hasičů a připojili se i pracovníci firmy, která v daném místě upravuje hráz. Ti tam vytvořili bariéru z 500 pytlů s pískem.

Moravou protéká padesátiletá voda

Domácí

Morava u Lanžhota byla ve čtvrtek na druhém stupni povodňové aktivity s hladinou na úrovni 499 centimetrů. Den skončila s hladinou na úrovni 537 centimetrů a průtokem 513 kubíků za vteřinu. Vodohospodáři proto začali odpouštět vodu stavidly u Týnce na Břeclavsku do okolních lesů kolem řeky.

V pátek dopoledne pak hladina o několik dalších centimetrů klesla, ovšem výš proti proudu řeky je průtok o více než sto kubíků vyšší. V pátek navíc začalo znovu pršet.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před povodněmi

Meteorologové vydali v souvislosti s dešti výstrahu před velkou vodou s extrémním stupněm nebezpečí, na jihu Moravy dál platí pro okresy Veselí nad Moravou, Hodonín a Břeclav, v řadě dalších okresů platí vysoký stupeň nebezpečí.

Před rizikem povodní varují meteorologové také v severnějších oblastech Moravy a ve Slezsku nebo v Pardubickém kraji.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči připravují zábrany na břehu Moravy u Lanžhota na Břeclavsku.

Na řadě míst se ale situace už zlepšuje. Třeba Svratka, která kulminovala ve čtvrtek, v pátek klesala a opustila třetí stupeň povodňové aktivity.

Vodohospodáři nadále odpouští vodu z novomlýnských nádrží, aby zvětšili volný prostor pro zachycení případných dalších zvýšených průtoků. Odtok z jezer je v hodnotách druhého stupně povodňové aktivity, který nepředstavuje hrozbu pro osídlené oblasti pod nimi. U Břeclavi ale část vody z Dyje řízeně míří do obory Soutok.

Vytrvalý déšť rozvodnil řeky, na třetím stupni jsou dvě desítky míst

Domácí

Městský úřad v Břeclavi v oboře na základě žádosti Lesů České republiky dočasně zakázal vstup do lesa v oboře Soutok s výjimkou trasy cyklostezky mezi Břeclaví a Lanžhotem přes lokalitu Pohansko a Kazůbek.

„Důvodem k omezení vstupu do lesa je zaplavení značné části lesních porostů. Veřejnost může být ohrožena na zdraví a životech pohybem v zaplavených částech lesních porostů. Hrozí mimo jiné i nebezpečí pádu podmáčených stromů,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová. Zákaz má navíc omezit stresování zvěře, jež hledá ochranu před vodou na vyvýšených místech.

Morava ve Veselí nad Moravou (video z 15. října)Video: Milan Vojtek, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám