Hlavní obsah

Vytrvalý déšť rozvodnil řeky, na třetím stupni jsou dvě desítky míst

Novinky, alt, hon, mhr
Aktualizováno

Na více než 20 místech především na Moravě a ve Slezsku byly během středy vyhlášeny třetí povodňové stupně. Stoupá hladina Moravy, na třetím stupni je i Bečva v Přerově. Tato řeka v obci ústí na Přerovsku zaplavila sportovní areál a ohrožuje domy. Nebezpečná je situace stále na řece Opavě v Kravařích a také ve Strážnici, kde stoupá Morava i Velička.

Vzedmutá řeka ve Strážnici na HodonínskuVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Ve Strážnici na Hodonínsku je na třetím stupni nejen Morava, kde výše hladiny dosáhla 687 centimetrů. Řeka by měla kulminovat kolem půlnoci. Odpoledne byl na třetím stupni i její přítok Velička, ta dosáhla výše 318 centimetrů. V podvečer začala pomalu klesat. Soutok obou řek je asi dva kilometry od města.

Třetí stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen i v blízkém Veselí nad Moravou.

Vodohospodáři v moravských řekách na Moravě průtoky regulují odpouštěním vody z Nových Mlýnů, nádrže Vír a z přehrady Bystřička. Právě kvůli zvýšeným odtokům dosáhla některé místa pod přehradami druhého stupně povodňové aktivity.

Rozvodněná Morava hrozí ve Veselí

Domácí

V Moravskoslezském kraji měli hasiči na kontě odpoledne více než pět stovek zásahů a zaplavených míst přibývalo.

„Nejhorší situace panovala na řece Opavě,“ poukázala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Dodala, že zatopeny byly většinou louky, sklepy či pole, a to většinou kvůli povrchovým vodám, protože povodí je extrémně nasycené.

„Celé září pršelo a týdenní srážky se pohybovaly od 10 do 60 milimetrů. V neděli začalo pršet, a spadlo v Beskydech 110 milimetrů a v Jeseníkách až 150 milimetrů srážek,“ poukázala. Podle Vlčkové se ještě může zvyšovat hlavně řeka Odra, v ostatních částech povodí by se měla situace uklidňovat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vylitá Opava v části obce Kravaře

Velké drama ve středu odpoledne prožívali obyvatelé místní části Dvořisko v Kravařích na Opavsku. Řeka Opava se rozlila nejen do zahrad domů, ale odpoledne již i do obytných částí a komplikovala dopravu mezi Kravařemi a Štítinou. Odpoledne policie silnici uzavřela a voda nadále stoupala. Kulminovala kolem osmé hodiny večer.

Foto: ČHMÚ

Stupně povodňových aktivit ve středu v 16:40. Červená barva značí třetí stupeň, tedy ohrožení, žlutá stupeň druhý, tedy pohotovost, zelená stupeň první, tedy bdělost.

„Zatím to není taková hrůza jako o povodních v roce 1997, to byla hladina ještě možná o půl metru výš, ale máme velký strach. Teď záleží už jen na tom, jak dlouho a jak vytrvale bude pršet,“ řekl odpoledne Právu starší muž, který sledoval hladinu řeky z mostu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vylitá Opava v části obce Kravaře

Velmi vážná situace byla na dalších místech na Opavsku, ale na Novojičínsku, Bruntálsku i Ostravsku. Voda odpoledne začala komplikovat provoz i na dálnici D1. Zavřená byla zaplavená nájezdová rampa ve směru na Prahu u dálniční křižovatky 366 nedaleko Vrbice u Bohumína. Kvůli vodě na silnici byl zavřený hraniční přechod do Polska v Petrovicích u Karviné. Ve Studénce na Novojičínsku byla vodou zatopená silnice vedoucí od nádraží.

Hladiny řek ve středu nebezpečně stoupaly i v Olomouckém kraji. Nejhorší byla zřejmě situace v Bečvě, v některých městech po jejím toku zasedly povodňové komise. Hasiči již v noci na středu na vytipovaných místech zejména po proudu řeky Bečvy preventivně stavěli protipovodňové hráze z pytlů s pískem.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hasiči staví protipovodňové hráze v Přerově.

Problémy způsobil vytrvalý déšť v kraji i na menších tocích mj. Třebůvce, Olešnici, Romži, Zlatém potoku, Stříbrném potoku, Vidnavce, Bělé, Veličce, Blatě, Bystřici či Krupé „V Polomi se rozvodnil místní tok Luha, který následně ohrožoval deset rodinných domů. Proto hasiči kolem nich rychle vystavěli protipovodňovou hráz,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V Komárově voda ohrožovala místní domov pro seniory. Místy hasiči čerpali i vodu ze sklepů, někde, jako například v Litovli či Pňovicích, je zaměstnaly i vzniklé laguny.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Bečva v ulicích obce ústí na Přerovsku

Voda způsobila i dopravní komplikace. Zavřena musela být ve středu mj. například zaplavená silnice 43911 u Hustopečí nad Bečvu na Přerovsku či 49010 mezi obcemi Turovice na Přerovsku a Prusinovice na Kroměřížsku. U Buku na Přerovsku voda zaplavila železniční podjezd.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vylitá Bečva zaplavila sportovní areál v Ústí na Přerovsku.

Ve Zlínském kraji jde nahoru Morava ve Stypihněvi, která dosáhla hladiny šesti metrů a třetího stupně povodňové aktivity. Stoupala i hladina Luhačovického potoka na Uherskobrodsku, na třetí stupeň ale naštěstí nedosáhla.

Na Pardubicku už řeky klesají

Na třetí povodňové stupně se dostaly i hladiny řek a říček v Pardubickém kraji, během odpoledne přestaly stoupat, případně i klesají. Na třetím stupni byla ve čtyři hodiny odpoledne Novohradka v Luži, Třebůvka v Mezihoří a Hraničkách, Doubrava v Pařížově a Loučná a Cerekvici nad Loučnou.

Na třetí stupeň se odpoledne dostala i říčka Smědá na Liberecku. Postupně ale klesla až na první stupeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám