Hlavní obsah

Vedení ANO stojí za Babišem. Při hlasování o nedůvěře očekává i podporu ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Členové širšího předsednictva hnutí ANO v úterý na večerním jednání jednomyslně podpořili svého předsedu Andreje Babiše. Jeho konec, jak jej požaduje opozice i část ČSSD, podle nich není na místě. Během pátečního hlasování o nedůvěře vládě neočekávají žádné komplikace, ač někteří poslanci ANO nebudou přítomní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Faltýnek

Článek

„Nevidím důvod této varianty. V tuto chvíli máme vládu a jsem přesvědčen, že hlasování o nedůvěře nebude úspěšné. ČSSD je náš koaliční partner. Očekávám podporu současné vlády,” řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO na dotaz, zda by měl Babiš v čele kabinetu skončit.

Podporu vládě v úterý odpoledne vyjádřili i komunisté. A to poté, co se schůzky širšího vedení strany zúčastnil i premiér Andrej Babiš. [celá zpráva]

Faltýnek: Vláda je na čtyři roky

Předseda poslanců Jaroslav Faltýnek podporu ze strany KSČM, díky níž mohla vláda vzniknout, vítá. „Já to vnímám pozitivně, hlavně protože celá tato mediální umělá kauza nepřinesla nic nového," řekl. Podle něj není k vyjádření nedůvěry ze strany KSČM důvod, protože menšinová vláda podle dohody s komunisty ve Sněmovně naplňuje některé jejich požadavky, jak se zavázala v dohodě o toleranci kabinetu.

Faltýnek stejně jako Vondráček čeká podporu i od koaličních partnerů z ČSSD. „Předpokládám, že jsme se dohodli na projektu, který je na čtyři roky, takže předpokládám, že nás podpoří,” dodal. Nechtěl komentovat výzvu pražské organizace ČSSD, aby sociální demokracie usilovala o výměnu premiéra. [celá zpráva]

Poslanci ANO nebudou kompletní

Po jednání předseda poslanců ale zároveň uvedl, že někteří poslanci se hlasování nezúčastní. Konkrétní jména uvést nechtěl. „Očekávám, že všichni naši přítomní poslanci budou proti,” řekl Faltýnek a dodal, že omluvenky jsou v řádu jednotek. Zároveň uvedl, že ještě v pátek před hlasováním poslanců o nedůvěře vládě se poslanci ANO sejdou, aby si sladili postup.

Předsednictvo i grémium ČSSD bude o celé věci jednat ve středu. Zatím se ze strany ozývají rozporuplné hlasy. Většinou však končí tím, že definitivní slovo bude mít předseda Jan Hamáček, který si přeje setrvání v současné vládě.

Demisi premiéra v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo a údajným zavlečením syna Andreje Babiš juniora na Krym žádá opozice. Z její iniciativy byla právě na pátek svolána schůze k hlasování o nedůvěře vládě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám