Hlavní obsah

Současná vláda by mohla zůstat, ale bez Babiše, připouští opozice

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Řešením vládní krize by podle části opozice mohlo být, že padne vláda a vznikne nová koalice na stejném půdorysu jako doposud, tedy ANO a ČSSD s podporou KSČM. Ale bez Andreje Babiše (ANO). Babišovu vládu čeká v pátek hlasování o nedůvěře.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš, předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Nelíbí se nám současná koalice. Ale to, co je skutečný problém, jsou problémy předsedy vlády. Změna mocenských poměrů není tím, o čem se tady bavíme. Připadalo by mi nejlogičtější, že bude pokračovat vláda ve stávajícím složení, ale bez premiéra Babiše,“ řekl na tiskovém brífinku šéf ODS Petr Fiala.

Pět opozičních stran (ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN) zároveň v úterý vyzvalo prezidenta Miloše Zemana, aby v případě pádu vlády jmenoval premiérem někoho jiného než Babiše.

„Apelujeme na prezidenta, aby postupoval v souladu s Ústavou a jmenoval předsedou vlády jinou osobu než Andreje Babiše,“ přečetl usnesení šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Zeman se ale už nicméně nechal několikrát slyšet, že by Babiše jmenoval znovu. Naposledy to zaznělo v pondělí večer na zámku v Lánech. [celá zpráva]

Ať Babiš vysvětlí syna na Krymu, žádá opozice

Strany se shodly také na tom, že by měl Babiš věrohodně vysvětlit okolnosti cesty svého syna Andreje Babiše juniora na Ruskem okupovaný Krym. „Předsedové stran nepovažují s ohledem na možná bezpečnostní rizika dosavadní vysvětlení za dostatečná,“ stojí v usnesení.

„Úřad premiéra, který máme všichni hájit, je neúměrně zatížen rodinnými problémy Andreje Babiše,“ podotkl Fiala. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek k tomu dodal, že vlastní děti do celé kauzy zatáhl právě Babiš. Reagoval tak na výroky premiéra, který opakovaně nadává novinářům, že obtěžují jeho rodinu.

„Všechno by mělo být řádně prošetřeno. Občané nemohou soudit, jestli má pravdu pan premiér, jeho syn nebo bývalá manželka,“ komentoval lídr TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Je na každém poslanci, zda se přihlásí k principům politické kultury,“ řekl směrem k pátečnímu hlasování o nedůvěře vládě předseda STAN Petr Gazdík.

Nedůvěru chce kabinetu vyslovit šest opozičních stran – ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a hnutí STAN i SPD. Dohromady mají 92 hlasů. Pro vyslovení nedůvěry vládě je potřeba většina poslanců, tedy 101. Bude tak záležet především na hlasech ČSSD a komunistů.

Vládu bez Babiše připouští i Hamáček

Sociální demokraté budou celou situaci řešit ve středu na jednání předsednictva. Předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček v úterý na tiskové konferenci řekl, že upřednostňuje pokračování současné koalice s jiným premiérem než Babišem.

Připomněl, že podle „nekreativního“ výkladu Ústavy ČR znamená demise premiéra konec celé vlády, ale v případě domluveného postupu by se záležitost dala urychlit.

V úterý odpoledne se kvůli vládní krizi schází i vedení KSČM. Komunisté nejsou přímo ve vládě, ve Sněmovně ji ale tolerují.

V závěru usnesení pět stran vyzvalo Hamáčka, aby přehodnotil podporu vládě, v jejímž čele stojí trestně stíhaný premiér, který je ve střetu zájmů, v podezření z maření vyšetřování a který uvedl současnou vládu do problémů své osobní kauzy.

Anketa

Souhlasíte s návrhem opozice, aby současná vláda pokračovala s jiným premiérem než Babišem?
Ano
24,3 %
Ne
75,7 %
Celkem hlasovalo 6239 čtenářů.

Výběr článků

Načítám