Hlavní obsah

Celá opozice vyzvala Babiše k rezignaci

Novinky, Renáta Bohuslavová

Parlamentní opoziční strany ODS, STAN, TOP 09, Piráti, SPD a lidovci svolávají schůzi, na níž chtějí hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Pro to, aby byla vyslovena nedůvěra, potřebují většinu 101 hlasů. Šest opozičních stran má dohromady jen 92 hlasů. Chybí jim tak devět hlasů, které budou hledat i v řadách koaličních stran ANO a ČSSD i u komunistů, kteří vládu tolerují.

Záznam: Tiskové konference poslaneckých klubů a jednání sněmovnyVideo: Novinky

 
Článek

„Nechceme, aby to byl jen pokus. Uděláme v těch následujících dnech všechno pro to, abychom oslovili co nejvíce poslanců, kteří mají shodný názor s tím naším, a je možné, že i u určitých poslanců vládních uskupení ta šance je,“ řekl na tiskové konferenci všech opozičních stran lídr STAN Vít Rakušan.

Opoziční strany vyzývají premiéra Babiše k rezignaciVideo: Novinky

Strany vyzvaly Andreje Babiše, aby opustil funkci premiéra do té doby, než dojde k vyšetření kauzy Čapího hnízda. „Pouze tak lze zajistit nestranné vyšetřování,“ konstatoval předseda ODS Petr Fiala.

Podezření, která se v souvislosti s únosem Babiše juniora ve spojení s kauzou Čapí hnízdo objevila, jsou podle nich velmi vážná a ukazují na to, že Babiš mohl mařit policejní vyšetřování a zároveň mohl být i vydíratelný.

Vyjádření Andreje Babiše ke kauze jeho synaVideo: Česká televize ČT24

Foto: Petr Horník, Právo

Zástupci opozice oznámili svolání mimořádné schůze Sněmovny

S výzvou se strany obrátily i na poslance vládních stran, aby „nadále nepodporovali člověka obviněného z dotačního podvodu a podezřelého z maření vyšetřování na pozici předsedy vlády“, píše se v prohlášení.

Podporu a oněch potřebných devět hlasů by mohla opozice najít u některých poslanců z řad ČSSD, kteří se již dříve k sestavení vlády s ANO nestavěli zcela kladně.

Klíčový bude postoj poslanců ČSSD a KSČM

Na hlasování o důvěře Babišově vládě v červenci nebyl přítomen například bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. Výhrady pro vstup do vlády tehdy vyjádřili i poslanci Lubomír Zaorálek, Ondřej Veselý, Alena Gajdůšková, Roman Sklenák nebo místopředseda strany Roman Onderka.

Šéf soc. dem., ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček řekl, že situace je vážná. „O té situaci budeme a musíme jednat, jsem s panem premiérem v kontaktu, zítra proběhne koaliční jednání. Budeme požadovat jasnější a konkrétnější odpovědi,“ uvedl Hamáček.

Stejně tak by se hlasy na shození vlády mohly najít u komunistů. Ti si chtějí vyslechnout premiérovo vysvětlení osobně. „Celou věc považujeme za velmi závažnou, pokud je taková, jak byla médii podána,“ řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Poté se komunisté rozhodnou, jestli stojí za to, aby i nadále tolerovali vládu.

Ke svolání schůze o vyslovení nedůvěry vládě je podle jednacího řádu Sněmovny třeba nejméně 50 podpisů poslanců. Šest opozičních stran disponuje 92 podpisy, které chtějí nasbírat do čtvrtka, a schůze by se mohla konat příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám