Hlavní obsah

Vánoce budou ve třetím stupni, myslí si Blatný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Vánoce by Česko mohlo být ve třetím z pěti stupňů protiepidemického systému (PES). Po jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví to ve středu řekl České televizi ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Třetí stupeň znamená například volný pohyb osob bez omezení či otevřené restaurace od 6 do 22 hodin s omezením počtu hostů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

Ve čtvrtek chce Blatný vyhodnotit data za první týden fungování nového systému. Ta zatím naznačují zlepšování situace s nákazou koronavirem. Možný je přesun z pátého do čtvrtého stupně přísnosti opatření.

Ve čtvrtek by se měli také Blatný spolu s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) vyjádřit k dalšímu postupu návratu dětí do škol. Ve středu se do lavic vrátily 1. a 2. ročníky základních škol a žáci speciálních škol. Ve čtvrtém stupni by se měl vrátit celý první stupeň a v rámci rotační výuky i žáci druhých stupňů.

Zase bude všechno jinak: Havlíček chce obchody i v neděli a více zákazníků uvnitř

Domácí

Ve třetím stupni by se do rotační výuky zapojily i střední školy, vyšší odborné školy. Prezenční by bylo i studium prvních ročníků vysokých škol.

Systém PES hodnotí vývoj epidemie podle čtyř kritérií, kterými je počet nakažených na 100 000 obyvatel a 100 000 seniorů za poslední dva týdny, podíl pozitivních testů a reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Počty nakažených jsou stále v systému hodnoceny nejvyšším počtem bodů určujících riziko, druhé nejvyšší bodové hodnocení má podíl testů a celkový výsledek tak snižuje zejména reprodukční číslo kolem 0,7.

Ministr také řekl, že nepředpokládá, že by se musely využít polní nemocnice připravené na výstavištích v Praze a v Brně. „Zatím ale nenavrhuji jejich deaktivaci. Máme pořad velké množství lidí na jednotkách intenzivní péče,” uvedl.

Polní nemocnice v Letňanech má být do konce února. Dalších 53 milionů pro miliardáře Sehnala?

Domácí

Blatný se vyjádřil i k návrhu ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) zvýšit povolený počet lidí na prodejní plochu a zrušit zákaz prodeje v neděli. První z toho odmítl. Řekl, že omezení počtu lidí na prodejní plochu mělo platit už od září. O nedělním prodeji prý zatím nebyla řeč. Havlíček chce obojí navrhnout vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám