Hlavní obsah

Válková: Rezignovala jsem sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S posledním lednovým dnem skončí ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva, nynější poslankyně ANO a někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková. Jak řekla v rozhovoru pro Novinky, rozhodla se rezignovat sama, včera jen vláda schválila její odvolání k 31. lednu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně ANO a končící vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková

Článek

Nástupkyní, kterou Válková podporuje, by se mohla stát speciální pedagožka a předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte Klára Šimáčková Laurenčíková.

Jak to je s vaším koncem ve funkci?

Loni na přelomu listopadu a prosince jsem hovořila s premiérem Petrem Fialou a dohodli jsme se, že dokud nová vláda za mě nenajde náhradu, tak že budu funkci vykonávat. Upozornila jsem ho ale, že jako opoziční poslankyně bych raději svou funkci ukončila.

Pak se začaly objevovat zprávy, že mě vláda odvolá a odvolala, ale opak byl pravdou. Takže jsem premiérovi napsala, že s ohledem na ty nepřesnosti rezignuji k 31. lednu. A vláda mě dnes formálně odvolala k 31. lednu.

Ombudsmanka: Děti v Česku by se neměly fackovat

Domácí

Koho si vybrali místo vás?

Tato agenda byla podle mých neoficiálních informací svěřena Pirátům a ti měli více zájemců. Nakonec vygenerovali Kláru Šimáčkovou Laurenčíkovou. Jak jsem měla možnost ji poznat, je to velmi dobrá předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte.

Byla by to dobrá nástupkyně?

Myslím si, že ano, protože je velmi organizačně schopná. Podle mě to musí být člověk, který je schopen se na základě věcné argumentace postavit i proti názoru premiéra a přesvědčit ho. Třeba že je potřeba udělat neatraktivní rozhodnutí. To se mi podařilo například v případě rozhodnutí o odškodňování za nedobrovolné sterilizace, kde nebylo ze začátku velké nadšení.

Koalice ztrestala ANO. Havlíčka do vedení Sněmovny nepustila

Domácí

A myslím si, že Klára Šimáčková Laurenčíková je také schopná se argumentačně postavit. Podle mých informací ji blokují někteří členové ODS, jiní ji zase naopak podporují. Ještě to není rozhodnuté.

Jak dlouho jste jako vládní zmocněnkyně působila?

Zhruba dva a tři čtvrtě roku.

Co se vám povedlo?

Podařilo se mi připravit, projednat a přesvědčit členy vlády, aby schválili několik důležitých strategií. Mimo jiné například o rovnosti žen a mužů na roky 2021 až 2030. Také o rovnosti začlenění a participace Romů na období 2021 až 2030.

Další důležitá pak byla strategie spolupráce veřejné správy s nestátními neziskovými organizacemi na stejné období. Už v červnu 2020 jsme schválili národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním pojištěním pro roky 2021 až 2025. Šlo o desítky hodin práce a často o náročné přesvědčování vlády.

USA vydaly první doklad, kde pohlaví označuje X

Amerika

Pak tam také leží s mým odvážným podpisem, protože to zrovna vláda nejásala, strategie rovnosti a odstraňování bariér důstojného života LGBT lidí v ČR (týká se mimo jiné sňatků homosexuálů, pozn. red.). Ta je připravená a rozpracovaná, ale ještě nebyla projednaná vládou, která to nestihla. V oblasti legislativy byla velmi důležitá například příprava zákona o dětském ombudsmanovi, který nyní čeká na schválení.

Jaký vliv měl na vaši práci covid?

Přijali jsme dokumenty, které někteří ministři moc rádi neměli. Musím ale říct, že se podle nich řídili oni i jejich podřízení. Šlo třeba o covidové desatero doporučení týkající se rodin a dětí. Šlo třeba o to, že dítě má právo, aby bylo doprovázeno v nemocnici i v době covidu, má právo na návštěvy zákonných zástupců, a to i děti v dětských domovech či zařízeních ústavní péče.

Finsko bojuje za rovnost platů. Bude možné zjistit, kolik berou kolegové

Evropa

Velmi významné pak bylo i seniorské desatero nejen pro časy koronaviru, a také jsme ještě přijali technologické desatero, opět nejen pro časy covidové.

A v čem máte resty?

I když jsem tomu věnovala hodně práce, nepovedlo se mi odstranit mýty týkající se Istanbulské úmluvy Rady Evropy (o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí, pozn. red.). Bohužel se nám to nepodařilo dovést do takové podoby, aby to vláda projednala a posunula do Sněmovny.

Nejhorší mýty byly třeba, že zakážeme Velikonoce nebo lidové písně. A nejznámějším mýtem bylo, že budeme muset otevřít hranice pro migrující ženy, že se každý bude vydávat za ženu pronásledovanou ve své zemi.

Čapí hnízdo: výbor chce zpřístupnit spis

Domácí

Ještě mě mrzí, že už nebudu u toho, až se bude jmenovat do nově zřízené pozice zmocněnce pro romské záležitosti. Do konce roku 2022 musí být závazně obsazená.

I když ve funkci zmocněnkyně končíte, budete se dál lidským právům věnovat?

Určitě, a to nejen ve Sněmovně. Už vím, že některé rady vlády by měly zájem, abych s nimi spolupracovala, třeba i jako členka. V pátek jsem byla zvolena do poslaneckého podvýboru pro vězeňství, takže se budu zabývat situací ve věznicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám