Hlavní obsah

Válka na Ukrajině v současné době není, řekl poslanec ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Válka na Ukrajině v současné době není, uvedl v úterý ve Sněmovně poslanec hnutí ANO Milan Brázdil při projednávání novely zákona zvaného lex Ukrajina, která mimo jiné zpřísňuje pravidla poskytování humanitární dávky běžencům. Doplnil, že válka je jen na nějakém území.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Milan Brázdil (ANO)

Článek

„V současné době vlastně válka na Ukrajině – a prosím vás, neberte mě tu za slovo – není,“ uvedl ve svém úterním projevu poslanec.

Svá slova vysvětlil tím, že válka je jen na nějakém území. „Na většině státu Ukrajiny se neválčí, tam se chodí do práce, do školy, nějak funguje zdravotnictví,“ doplnil.

Historik: Zvěrstva v Buči předčila minulé války

Domácí

Poslanci jednali v úterý o novele zákona lex Ukrajina. Ta má nahradit nynější nouzový stav, který je podle vládních špiček nutný pro zvládání uprchlické krize.

Vládní novela, kterou zákonodárci s drobnými úpravami schválili, mimo jiné zpřísňuje pravidla poskytování humanitární dávky běžencům. Zkracuje také dobu, po kdy by měl stát hradit uprchlíkům zdravotní pojištění vyjma dětí a seniorů.

Půl roku na hledání práce? Luxus 

Vláda přišla s návrhem na 180 dní, poslanci opozičního ANO na plénu navrhli ještě další zkrácení.

„Řekněte, dejte si ruku na srdce, za jak dlouho jste schopni si najít práci - třeba jako někdo, kdo bude dělat i podřadnou práci,” ptal se řečnicky poslanců v úterý Brázdil.

„Myslím si, že většina z nás do měsíce, dobře, někdo do dvou. Ale rozhodně půl roku, to je luxus,” pokračoval.

Město Rubižne je srovnáno se zemí, ukazuje video z dronu

Válka na Ukrajině

Brázdil nastínil na plénu, že podá návrh na zkrácení doby na 90 či 60 dnů. „Ti lidé buď se rozmyslí a vrátí se domů, anebo, když tu opravdu chtějí zůstat a pracovat, tak si myslím, že do těch třech měsíců, a alternativně do dvou měsíců, tu práci tady najdou. Práce je dost a my je rádi zaměstnáme,“ zdůvodnil.

Nakonec hnutí ANO navrhlo zkrácení na 120 či 150 dnů. Na druhý návrh, tedy dobu pěti měsíců, Sněmovna nakonec kývla.

Reklama

Výběr článků

Načítám