Hlavní obsah

Město Rubižne je srovnáno se zemí, ukazuje video z dronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Východoukrajinské město Rubižne, vzdálené jen několik kilometrů od dvojměstí Severodoněck a Lysyčansk, boje srovnaly se zemí. Video z dronu ukrajinské armády, které zachycuje rozbořené domy a krátery poseté ulice, sdílel na Twitteru korespondent BBC.

Město Rubižne je srovnáno se zemí, ukazuje video z dronuVideo: Twitter @sommervilletv

 
Článek

Na záběrech jsou vidět muži v uniformách, kteří na ulici od jednoho ze zničených domů odnášejí dalšího člověka na nosítkách.

Není jasné, jakou situaci dron zachytil. Když se ale kamera vzdálí, jsou vidět stovky vybombardovaných domů a bahnité vyjeté koleje od aut v místech, kde dřív bývaly ulice. Z některých míst stoupá kouř.

Rusové změnili taktiku. Svátek chtějí oslavit dobytím Severodoněcku, varuje analytik

Evropa

„Rusko v bitvě o Donbas přešlo k dělostřelecké palbě, která ve dne v noci neustává,“ napsal korespondent Quentin Sommerville k videu zdevastovaného Rubižného, jež s BBC sdíleli ukrajinští vojáci.

Rubižne ve východoukrajinské Luhanské oblasti je pod náporem ruské armády takřka od začátku ruské invaze na Ukrajinu z 24. února letošního roku.

Město jednotky Moskvy dobyly zhruba před měsícem, nyní své síly soustředí na sousední Severodoněck, kde dnes už v ulicích bojují s ukrajinskými vojáky.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj o víkendu uvedl, že je v okolí Severodoněcku zničena veškerá kritická infrastruktura a ostřelování poškodilo na 90 procent všech tamních budov.

Moskva i přes svědectví a množství důkazů západních odborníků, médií i ukrajinských činitelů opakovaně trvá na tom, že na Ukrajině míří pouze na vojenské cíle.

Foto: Quentin Sommerville/Twitter

Záběry zničeného města Rubižne korespondentovi BBC poskytla ukrajinská armáda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám