Hlavní obsah

Válek doporučil, jak trávit Vánoce: Jsou to svátky klidu, ne nakupování

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek vyzval lidi, aby se během Vánoc zbytečně nesetkávali a omezili kontakty. Vánoce jsou podle něj svátky klidu a pokoje, nikoliv nakupování a navštěvování obchodních center. Měli by se také nechat očkovat, protože očekává šíření nakažlivější mutace omikron.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Využijme Vánoce, které jsou, a to zdůrazňuji, svátky klidu a pokoje. Nejsou to svátky nakupování a navštěvování obchodních center. Nevyhledávejte sociální kontakty. Využijme je (Vánoce), abychom omezili šíření viru v populaci a do nového roku vstoupili s co nejmenší koncentrací viru. I tak nás čeká mutace omikron,” apeloval na veřejnost Válek.

Válek: Povinné očkování není správná cesta, vyhlášku upravíme

Domácí

Válek současně apeloval na lidi, aby se nechali očkovat. U těch, kteří již mají nárok na třetí dávku, doporučil, aby ji podstoupili.

„Chcete-li chránit své blízké, pak noste ve veřejných prostorách roušky, byť to třeba není nařízené. Rouška je nejlepší způsob, jak chránit své okolí. Chceme, aby nedošlo k omezení výuky, a je to moje priorita. Chceme, aby děti mohly chodit do škol, aby vzdělání bylo kvalitní, a to může být jen, když je výuka offline. Tomu může dopomoci každý z nás,” doplnil další rady.

Válek svá doporučení spojil s výskytem a očekávatelným šířením nakažlivější mutace omikron, kterou již v tuzemsku zachytila řada laboratoří. Dodržení výše uvedeného má pomoci snížit virovou nálož ve společnosti a zároveň to může pomoci připravit se na rozšíření varianty.

Omikron se šíří v Brně

Domácí

„Omikron je mutace, která je více infekční než mutace delta. A velmi pravděpodobně v nějakém horizontu převládne. Nemáme o ní dostatečné informace, takže je potřeba se na ni připravit, a my budeme připraveni. To mohu slíbit a garantovat,” ujistil Válek.

Již dříve na občany apeloval ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Ten dokonce ve čtvrtek vydal desatero pro chování během Vánoc. Lidé by neměli kvůli špatné epidemické situaci pořádat například vánoční večírky, měli by omezit setkávání či by se měli preventivně testovat. Pokud se lidé přece jen rozhodnou k nějaké návštěvě či setkání, lepší by podle něj bylo se setkat třeba ve venkovních prostorech, mělo by se tak stát v co nejmenším počtu osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Zrušte vánoční večírky, vyzval Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí vyzval k rušení firemních vánočních večírků kvůli epidemii covidu-19. I když se podle něj epidemická...

Výběr článků

Načítám