Hlavní obsah

Omikron se šíří v Brně

– Praha • Aktualizováno

Nová mutace koronaviru nazvaná omikron se už v Česku skrytě šíří. Právu se podařilo zjistit, že touto variantou jsou nakaženi dva pracovníci Fakultní nemocnice v Brně. Nákaza se potvrdila také u jednoho dítěte ze Základní školy Arménská v Brně a u žáků ve škole v Adamově u Brna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fakultní nemocnice Brno

Článek

Informace o nákaze novou mutací potvrdil náměstek brněnské nemocnice Ondřej Ludka. „Objevila se nám tu varianta omikron, které je bohužel velmi nakažlivá. Naši zaměstnanci, kteří ji mají, tak už mají pozitivitu i v rodinách,“ prohlásil Ludka.

„Jsou to dva případy potvrzené u našich zaměstnanců, nikoli u pacientů. Vzorky jsme ještě odeslali ke konfirmaci do Národní referenční laboratoře, ale podle toho, co vím, to vypadá na omikron,“ upřesnil náměstek.

V Česku je zřejmě druhý případ výskytu varianty omikron

Koronavirus

„Omikron je jen jedna z dalších variant, je to přirozený vývoj onemocnění. Musíme to brát tak, že se to k nám dostává a že se to bude šířit,“ dodal Ludka.

Nákaza v Adamově 

Varianta covidu omikron se potvrdila také u jednoho dítěte ze Základní školy Arménská v Brně. ČTK to řekl ředitel školy Petr Holánek. Podle něj musela jít celá třída do karantény.

„Varianta byla potvrzena u jednoho žáka ve druhé třídě, celá třída je proto v karanténě. Žádné bližší informace nemám,” řekl Holánek.

A omikron se objevil i mezi žáky základní školy v Adamově na Blanensku. Kolik žáků mělo pozitivní test, nechtěl ředitel školy specifikovat. „Třída, která byla v kontaktu s těmito žáky, byla poslána do karantény," řekl ředitel Stanislav Tůma.

Zdroje Práva přitom hovoří i o dalším podezření na jihu Moravy. Experti podle zjištění odebírali vzorky i u dalšího podezření na novou mutaci.

Pracovníci laboratoře dle důvěryhodného zdroje prováděli stěry u ženy z Brněnska. Její stav by měl být ale v tuto chvíli bez komplikací.

Reklama

Výběr článků

Načítám