Hlavní obsah

V Praze kvůli koronaviru omezují noclehárny pro bezdomovce

– Praha
Právo, Jakub Kotalík

Pro většinu lidí bez domova se v pátek ráno zavřou noclehárny, které zřizuje pražský magistrát. Kapacitu kvůli šíření koronaviru omezí i známé zimní útočiště pro bezdomovce, loď Hermes. Jiné organizace bezdomovce naopak ve svých noclehárnách nechávají i přes den.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V pátek v osm hodin ráno končí zimní opatření. To znamená, že přestanou fungovat noclehárny pro bezdomovce, kde jsme dosud ubytovávali kolem stovky lidí,“ řekl Právu Jiří Wolf z Centra sociálních služeb Praha.

„Poté se přejde na krizový systém, během nějž ubytujeme do dvaceti lidí, protože jakákoli kumulace lidí je zjevně problém. Tudíž se sníží kapacita včetně lodi Hermes. Kdyby bylo na Hermesu 150 lidí, tak je to možné ohnisko,“ doplnil.

Místo izolace bujaré večírky i venčení plyšových psů. Zakážeme vycházení úplně, varují evropské země

Koronavirus

Bezdomovci tak stráví většinu času na ulicích nebo budou muset využít služeb jiných organizací. „Jiná možnost není. Nyní je to lepší varianta, než aby jich bylo 150 na jednom místě,“ vysvětlil Wolf.

K částečnému omezení služeb přistoupilo i sdružení Naděje, které podle mluvčí Gabriely Sčotkové například zrušilo terénní službu svých pěších pracovníků na ulicích. Jídlo se bude lidem bez domova v denních centrech vydávat pouze venku a v centrech se smí najednou zdržovat pouze pět klientů. Noclehárny Naděje podle ČTK fungují dál s tím, že každému, kdo bude chtít přespat, se při vstupu změří teplota.

Chybí roušky

Naopak Armáda spásy se snaží umožnit co nejvíce lidem zůstat ve svých noclehárnách i přes den. „Snahou tohoto opatření je eliminace pohybu klientů ze služby ven a zase zpátky a tím i zamezení šíření případné nákazy,“ uvádí organizace.

Všechna sdružení se nicméně potýkají s chybějícími ochrannými pomůckami. Bezdomovcům tak ve velkém roušky rozdávat nemohou, spoléhají na vlastní výrobu.

Koronavirus má 11 pražských hasičů

Koronavirus

„Roušek a dezinfekcí máme nedostatek, uvítali bychom pomoc,“ řekl Právu Přemysl Kramerius z Armády spásy.

Stejný problém trápí i městskou příspěvkovou organizaci. „Od hlavního města jsme dostali 250 respirátorů, ale to pochopitelně není dost. Naši zaměstnanci, kteří mají home office, šijí roušky pro potřeby pracovníků v sociálních službách. Takže si vlastně pomáháme sami,“ podotkl Wolf.

Na bezdomovce, kteří nyní zůstanou venku, se nicméně vztahují stejná opatření jako na ostatní. „Pokud se například shlukují, nemají roušky na obličeji a tím porušují současná mimořádná opatření, přistupujeme k nim stejně jako ke všem ostatním – upozorníme na povinnost. Pokud se ničeho nedopouští, nemáme žádná oprávnění to jakkoli řešit,“ řekla Právu mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Obětí i nakažených přibývá. Británie zavírá hospody

Koronavirus

„Obecně práce s osobami bez domova vyžaduje specifický přístup. Strážníci díky dobré místní znalosti jich většinu ve svém ‚rajonu‘ znají. V rámci služby jim pak pravidelně nabízejí aktuální sociální pomoc, ale můžeme ji pouze nabídnout, nikoliv nutit,“ dodala.

To ve Zlínském kraji podle ČTK sociální služby lidem bez domova roušky rozdávají. Bezdomovcům v Ostravě začne Armáda spásy v příštím týdnu vozit do terénu speciální balíčky s rouškami, rukavicemi a informačním letákem. V Jihlavě však pomoc někteří bezdomovci odmítají a roušky nabízené dobrovolníky odhazují na zem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám