Hlavní obsah

ÚZIS odmítl dát senátorce covidová data. „Dobrá žádost, poskytneme je,“ hájí se Dušek

Jan Menšík, Jan Martinek, Právo, Novinky, Jan Menšík, Jan Martínek

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) v pátek odmítl poskytnout senátorce a místopředsedkyni senátního zdravotnického výboru Aleně Dernerové (Spojení demokraté – sdružení nezávislých) požadovaná podrobná data o nákazách, hospitalizacích a vakcinacích. Ředitel ústavu Ladislav Dušek to ale na dotaz Novinek odmítl s tím, že ÚZIS data chystá a poskytne, o zamítavé odpovědi prý nevěděl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátorka Alena Dernerová.

Článek

Senátorka Dernerová se na ÚZIS podle informačního zákona a senátního jednacího řádu obrátila dne 17. listopadu s žádostí o poskytnutí podrobných informací k epidemii covidu.

Požadovala denní data od vypuknutí epidemie loni v březnu po současnost o testech, nově nakažených, hospitalizovaných a pacientech na JIP s rozdělením podle věku, indikace, očkování a prodělání nemoci. ÚZIS její žádost ale odmítl.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření od pátku platí

Koronavirus

„Byla to data a čísla, podle kterých by se mohla trochu rozklíčovat řada věcí týkajících se epidemie. Na základě těch dat bychom třeba mohli pomoci řešit situaci, navíc by veřejnost byla lépe informována a třeba by nebyla tak vyděšena,“ přiblížila své pohnutky Novinkám Dernerová.

„Informovanost veřejnosti je základ důvěry, a to se prokaučovalo. Vůbec nejde o to, někoho dehonestovat a napadat ÚZIS. Pan profesor Dušek sám říká, že některá data má, jsou důležitá a nechce je dát. Tak jsem o ta data požádala a nedostala jsem je. Myslím si, že to není dobře,“ dodala Dernerová.

Zamítavou odpověď následně předala právníkovi a pirátskému expertovi na zdravotnictví Ondřeji Dostálovi, který o věci informoval na svém Twitteru.

„Byl stínovým ministrem zdravotnictví za Piráty a o danou věc se zajímá. Myslím si, že to není nic proti ničemu,“ doplnila senátorka s tím, že by se chtěla proti rozhodnutí odvolat.

Požadovaná data podle Dostála mohou pomoci zjistit, jak dlouho trvá ochrana naočkovaných lidí po aplikaci konkrétní vakcíny.

Očkování dvěma dávkami má platit jen devět měsíců

Evropa

„Jde o data, která řeknou, jaké jsou časové odstupy u jednotlivých vakcín a u prodělání od infekce po vakcinaci. Nebo po reinfekci u lidí, kteří už nemoc jednou prodělali,“ přiblížil Novinkám Dostál.

„Zjistíme třeba to, co ukazují studie, že třeba ochrana u vakcíny Janssen klesá třeba po třech měsících, u Pfizeru je to trochu později,“ podotkl.

„Budeme také moci statisticky říct, ne jmenovitě, kolik padesátiletých po Pfizeru se nám objevuje s reinfekcemi po třech měsících nebo třeba po tři čtvrtě roku,“ nastínil Dostál.

Dušek: Dobrá žádost, o zamítnutí jsem nevěděl

„Stejně tak kolik lidí, kteří prodělali covid první variantou v březnu 2020, se nám objevuje nyní v reinfekcích a kolik se tam ocitlo lidí, kteří prodělali covid třeba ve druhé vlně,“ dodal.

Pozitivní jsou čtyři z deseti testovaných, to je problém, řekl Dušek

Koronavirus

Novinky se s dotazem obrátily také na Duška, jehož instituce požadované informace má a nakládá s nimi. Dušek prý o zamítavé odpovědi nevěděl, sám Dernerové podle svých slov přiblížil, že jí data ústav vydá.

„Paní senátorka nám poslala oficiální žádost o velmi rozsáhlá, otevřená data. Je to velmi dobrá žádost, tato data určitě přispějí k informovanosti,“ řekl Dušek.

„Sám jsem jí osobně odpovídal, že ta data chystáme a poskytneme tento týden. Vůbec nevím o tom, že by jí bylo něco zamítnuto,“ doplnil.

Pokud se tak stane, Dernerová se zřejmě nebude muset odvolávat.

Reklama

Související články

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření od pátku platí

Kabinet v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) ve čtvrtek rozhodl o zpřísnění koronavirových opatření. Dotknou se restaurací, hromadných akcí či vánočních...

Výběr článků

Načítám