Hlavní obsah

Lex Babiš platí, rozhodl Ústavní soud. Nic to nemění, vzkázal premiér

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová, pko

Zákon o střetu zájmů přezdívaný lex Babiš je v souladu s ústavním pořádkem, rozhodl v úterý Ústavní soud. Podnět podal před třemi lety prezident Miloš Zeman a skupina poslanců hnutí ANO. Premiér Andrej Babiš (ANO) Novinkám napsal, že rozhodnutí respektuje.

Záznam: Ústavní soud vyhlásí, jak rozhodl o zákonu lex BabišVideo: ČTK

 
Článek

„Ústavní soud dospěl k závěru, že ve velké části jsou námitky nedůvodné,” uvedl soudce zpravodaj Jan Filip, který působí jako profesor ústavního práva na právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Zákon o střetu zájmů je podle ústavních soudců dostatečně obecný a netýká se jen Babiše. Podobně jako premiéra limituje také tisíce dalších veřejných činitelů.

Ústavní soudci diskutovali o lex Babiš za zavřenými dveřmi několikrát, shodu našli ale teprve minulý týden.

Babiš: Zákonu jsem se podřídil

Premiér Babiš Novinkám v SMS zprávě napsal, že rozhodnutí Ústavního soudu respektuje. „Nemění to nic na tom, že lex Babiš byl přijat výhradně vůči mé osobě, aby mě vyštvali z politiky, což se nepovedlo. Rozhodnutí Ústavního soudu ale vůbec nic nemění,” míní premiér.

Soudce Jan Filip a advokát Michael Bartončík k verdiktu ÚS ohledně lex BabišVideo: Petr Kozelka, Právo

Dodal, že se zákonu o střetu zájmů plně podřídil. „Svou bývalou firmu jsem převedl do svěřenských fondů. Vždy jsem jednal a budu jednat v souladu s právními předpisy,” tvrdí Babiš.

Zdůraznil, že Ústavní soud posuzoval ústavnost lex Babiš, nikoliv otázku, zda je nebo není ve střetu zájmů. Rozhodnutí Ústavního soudu podle něj nemůže mít žádný vliv na řešení otázky údajného střetu zájmů vytýkaného ze strany auditorů Evropské komise.

Tak konečně, rýpl si Hrad. Verdikt respektuje

Na Ústavní soud se v zimě roku 2017 obrátil prezident Zeman a skupina 41 poslanců hnutí ANO. Zeman uvedl, že se domnívá, že zákon je v rozporu s ústavou i s mezinárodními smlouvami. Porušuje prý zákaz diskriminace na základě majetku.

Ústavní soud nesouhlasil právě s tím, že se veřejným funkcionářům upírají některá práva a svobody. „Podle listiny má každá osoba stejná práva a stejné povinnosti. To, čím se liší, je, jaká je možná míra omezení do těchto práv a svobod. Jde o elasticitu základních práv a svobod,” řekl Filip.

Zeman podal podnět, lex Babiš posoudí ústavní soudci

Domácí

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v reakci uvedl, že Zeman rozhodnutí Ústavního soudu respektuje. „Pan prezident je rád, že Ústavní soud po dlouhém čekání konečně vynesl verdikt, a toto rozhodnutí respektuje. Předseda vlády zákon naplňuje, nic se tedy nemění,” napsal Ovčáček na Twitter.

Zákon o střetu zakazuje firmám, ve kterých mají členové kabinetu nejméně čtvrtinový podíl, aby se ucházely o veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky. Zakazuje také členům kabinetu a parlamentu vlastnit jiná než internetová média.

„Služba státu je sice honorována, avšak výkon veřejné funkce není podnikáním, natož správou vlastního majetku. Proto je povinností demokratického právního státu nejen vytvořit veřejnému funkcionáři takové podmínky, aby mohl svou funkci řádně vykonávat, ale také zamezit tomu, aby takto svěřenou moc mohl využívat k prosazování vlastních zájmů na úkor zájmu veřejného,“ prohlásil soudce Filip.

Plénum zdůraznilo, že zákon o střetu zájmů dopředu nikomu nebrání v možnosti ucházet se o veřejnou funkci. „Naopak stanoví, že se o veřejnou funkci může ucházet každý s tím, že případný vznik neslučitelnosti nebo střetu zájmů bude řešen až v případě, že veřejnou funkci nabude,“ řekl Filip.

Je to naschvál, vztekal se Babiš

Sněmovna nová pravidla pro střet zájmů definitivně schválila 11. ledna 2017, kdy přehlasovala veto prezidenta. Andrej Babiš (ANO) byl tehdy ministrem financí v kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Babiš tehdy prohlásil, že novela ho má donutit odejít z politiky a zkomplikovat jeho firmám život. „Je to takový naschvál. Já jsem do toho šel transparentně, všichni věděli, co mám. Je to protiústavní a nekorektní,“ řekl tehdy v rozhovoru Novinkám Babiš.

Parlament schválil lex Babiš, na stůl ho teď dostane Zeman

Domácí

Pro přijetí novely zákona o střetu zájmů nakonec hlasovalo 129 poslanců z řad ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a TOP 09 a STAN a ODS. Proti hlasovalo 49 poslanců z hnutí ANO a několik nezařazených poslanců, ruku proti tehdy například zvedl Tomio Okamura.

Po přijetí zákona se Babiš musel zbavit holdingu Agrofert i vydavatelství Mafra, pod které spadají například deník MF Dnes, server iDnes, Lidové noviny, Metro, časopis 5 plus 2, televize Óčko a rádio Impuls.

Babiš svůj majetek převedl do svěřenských fondů. Současný premiér i přesto bývá kritizován, že své firmy stále ovlivňuje a využívá evropských dotací. Babiš to ale dlouhodobě odmítá.

Pokud by Ústavní soud návrhu prezidenta v plném rozsahu vyhověl, pro Babiše by to teoreticky znamenalo, že by holding Agrofert mohl vyvést ze svěřenských fondů a mít na něj přímý vliv.

Vybrali jsme výroky, které padly o střetu zájmů Andreje Babiše (ANO)
„Politickou, ekonomickou a mediální moc je od sebe nutno oddělovat. Je to v zájmu občanů, udržení demokracie a taky spravedlivého a transparentního fungování státu.“ Bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na interpelacích 3. března 2016 vysvětloval, proč je potřeba zákon o střetu zájmů.
„Když se kácí Babiš, tak lítají třísky.“ Poslanec Radek Vondráček (ANO) 29. listopadu 2016 ve Sněmovně při jednání o novele zákona o střetu zájmů.
„Je to snaha pana prezidenta o politické spojenectví s panem Babišem.” Někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek 9. prosince 2016 kritizuje rozhodnutí prezidenta vetovat novelu zákona o střetu zájmů.
„Práva upírá každý zákon. Například zákon také stanoví, že musíte jet v obci 50 kilometrů za hodinu.“ Někdejší ministr pro lidská práva Jan Chvojka 10. ledna 2017 nesouhlasil s argumentací prezidenta Zemana, že norma o střetu zájmů někomu upírá práva.
„Zákon o střetu zájmů je potřeba. Dosud nikdy nedocházelo k takovému zneužívání výkonné moci k podpoře vlastního podnikání, jako se to děje nyní.“ Předseda ODS Petr Fiala 10. ledna 2017 pro deník Právo hájil zákon o střetu zájmů.
„Normální člověk by už asi odešel, ale já, jak je obecně známo, jsem urputné hovado.“ Premiér Andrej Babiš (ANO) se 9. prosince 2019 vyjadřuje k auditu Evropské komise o Babišově střetu zájmů

Reklama

Výběr článků

Načítám