Hlavní obsah

Úřednická čtvrť v Letňanech je Babišův marketingový projekt, míní Čižinský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Záměr premiéra Andreje Babiše (ANO) postavit v Letňanech vládní úřednickou čtvrť je podle předsedy zastupitelů Prahy Sobě (PS) Jana Čižinského marketingovým předvolebním projektem. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) chce od vlády za poskytnutí pozemků pomoc při dostavbě okruhů a výstavbu nové nemocnice. Babiš tvrdí, že již s Hřibem jednat nechce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Čižinský

Článek

„Pražané a Středočeši nepotřebují nesmyslné marketingové předvolební projekty, ale možnost dostat se po okruhu, kam potřebují. Po čtyřech promrhaných letech by se hnutí ANO mohlo spolu s námi snažit lidem pomoci alespoň teď, namísto aby si je bralo jako rukojmí,” uvedl Čižinský v narážce na hnutí ANO, které se sociálními demokraty ovládalo magistrát v minulém volebním období.

Piráti nyní na magistrátu vládnou se Spojenými silami pro Prahu a Prahou sobě. Předseda zastupitelů Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) o úterní schůzce primátora s premiérem, která skončila slovní přestřelkou, nevěděl.

Navíc na ni nebyl pozván ani náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09), který má na starosti územní rozvoj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hlaváček na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Kromě vlády je podle něj při řešení výstavby v Letňanech nutné jednat také s příslušnými radnicemi. „Na tom intenzivně pracuje Petr Hlaváček, proto mě, znovu říkám, překvapuje, že na schůzku nebyl pozván a ani jsme o ní nikdo nevěděli," dodal Pospíšil. TOP 09 podle něj podporuje výstavbu, ale nechce, aby v Letňanech vzniklo pouze místo pro úředníky, ale aby se jednalo o plnohodnotnou čtvrť.

Kriticky se ke schůzce vyjádřila i magistrátní opozice. Podle šéfky klubu ODS Alexandry Udženiji bylo Hřibovo jednání arogantní. Primátor by podle ní měl usilovat o získání co nejvíce peněz.

Předseda zastupitelů Babišova hnutí ANO Patrik Nacher má za to, že premiérův návrh je výhodný pro obě strany. „Je to trend, který zlepšuje chod státních úřadů a uvolňuje provoz v centru,” řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám