Hlavní obsah

UK chystá dva miliony testů. Přišly by na 3,4 miliardy

Právo, Stáňa Seďová

Univerzita Karlova (UK) slíbila vývoj testu, který za stejný čas i peníze zjistí, nejen jestli jste covid pozitivní či negativní, ale i to, zda vaše potíže nepramení z toho, že máte chřipku, ať už typu A, či B. Společný test je už na skladě, připravený na objednávky laboratoří. Podle předpokladu rektora UK Tomáše Zimy může být už v polovině října každý pátý testovaný Čech podroben právě tomuto trojitému testu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustračnífoto

Článek

„Máme materiál na dva miliony testů, zatím nejsme na stropu výrobních kapacit. Zároveň máme připravené řešení pro další navýšení, jsme schopni bezpečně saturovat celé Česko. Cena zůstává stejná jako u předchozího testu naší společnosti, tedy 1700 korun. Testy máme na skladě a dodáme je na základě požadavků laboratoří do 48 hodin. Od poloviny října budou běžně k dispozici,“ uvedl při představení testovacího kitu Otomar Sláma, ředitel dceřiné společnosti Charles University Innovations Prague, s. r. o., pod kterou GeneSpector, jež test vyvinula, spadá.

Díky testu vyšetřovaný zjistí, zda je pozitivní, či negativní na covid-19, a k tomu ještě, zda je pozitivní na jeden z typů chřipek. Pokud bude negativní na covid-19, může být hned léčen na chřipku dostupnými antivirotickými přípravky. Kromě ceny zachovali vývojáři i čas, který je nutný pro testování vzorku.

Rychlotesty na covid zachránily domov seniorů

Koronavirus

„Od přijetí vzorku přes izolaci až po výsledek se čas testování pohybuje okolo hodiny 10 minut až hodiny dvaceti minut. Jako u klasických covidových testů je třeba ještě počítat s dobou, kterou si vyžádá odběr vzorku a jeho transport do laboratoře,“ doplnil Sláma. Tedy podle vzdálenosti z odběrového centra a kapacit laboratoře zabere standardních 24 až 48 hodin.

Celková cena za dva miliony dávek by se však vyšplhala na 3,4 miliardy korun, což je řádově mnohem více, než by stálo stejné množství rychlotestů pouze na covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám