Hlavní obsah

S Karlem Gottem se na Žofín přišlo rozloučit 49 tisíc lidí

Praha
Aktualizováno

Lidé se v pátek loučí s Karlem Gottem. Do velkého sálu paláce Žofín na Slovanském ostrově, kam byla zpěvákova rakev převezena už v šest hodin ráno, byli první lidé vpuštěni v osm hodin. Ve 20 hodin policie frontu uzavřela, vedení Žofína ale ještě po 22. hodině postupně pouštělo další čekající. O půlnoci rozloučení skončilo.

Záznam: Poslední rozloučení s Karlem Gottem na ŽofíněVideo: Novinky.cz/ ČTK, .

 
Článek

23:55 - On-line přenos končí, děkujeme za pozornost. Zítra přineseme přenos ze zádušní mše za Karla Gotta v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

23:54 - Krátce před půlnocí skončilo rozloučení se zesnulým Karlem Gottem. Do pražského Žofína se s ním dnes přišlo rozloučit přibližně 49 000 fanoušků, řekl provozní ředitel paláce Žofín Jan Hrubý. Do Velkého sálu se nakonec dostali všichni zájemci, kteří vystáli frontu. Čekací doba se pohybovala průměrně kolem dvou hodin. Vzpomínková akce se uskutečnila bez komplikací v poklidné a důstojné atmosféře.

23:09 - Pořadatelé odhadují, že do půlnoci by počet lidí, kteří se dnes přišli naposledy rozloučit s Karlem Gottem, mohl dosáhnout 50 000.

22:03 - Provozní ředitel Žofína Jan Hrubý se rozhodl, že bude postupně pouštět ještě další čekající za uzavřenou frontou tak, aby vzdali zpěvákovi hold. „O půlnoci musím uzavřít objekt,” řekl Hrubý novinářům. Proto bude pouštět lidi jen po skupinkách.

21:10 -  „Prosíme zájemce, aby již nepřicházeli a využili pietní místo v Kinského zahradě, kde je stále prostor pro důstojné uctění památky zesnulého umělce,” uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Pietní místo v Praze 5, kde Gott léta žil a je jejím čestným občanem bude lidem přístupné do nedělní půlnoci. Po skončení rozloučení v žofínském paláci tam budou převezeny také všechny květiny z Velkého sálu.

20:40 - „Není naše chyba, že jsme přišli až nyní. Museli jsem být v práci a jeli jsme z Brna,” uvedla zklamaná dvojice, která je mezi prvními, kteří stojí za hrazením. Lidé se podle zpravodaje ČTK spoléhali na informaci, že při velkém zájmu bude žofínský palác otevřený až do půlnoci.

Tisková mluvčí policie k uzavření fronty na rozloučení s GottemVideo: Novinky

20:38 -  Lidé, kteří stojí na úplném konci fronty, by se do Velkého sálu žofínského paláce, kde je vystavena rakev, měli dostat zhruba ve 23:45. Rozloučení se tak zúčastní mezi 43 000 a 45 000 lidmi, řekl provozní ředitel paláce Žofín Jan Hrubý. Frontu policisté oddělili přenosným hrazením.

20:09 -  Pořadatelé ve 20:00 uzavřeli frontu čekajících fanoušků na rozloučení se zesnulým Karlem Gottem. Další zájemci už se do paláce Žofín nedostanou.

19:02 - Podle České televize se zatím přišlo rozloučit 28 tisíc Gottových fanoušků.

18:11 - Pražská policie doporučila, aby lidé na místo přišli do 20:00, aby měli jistotu, že budou do sálu vpuštěni, řekla ČTK mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

17:39 - Zatímco se fanoušci loučí s Karlem Gottem na Žofíně, na Pražském hradě probíhají přípravy na sobotní mši. Ta se uskuteční v chrámu sv. Víta a bude jen pro zvané. Veřejnost bude mít možnost sledovat mši na velkoplošných obrazovkách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V rámci příprav zádušní mše Karla Gotta byla na Hradčanském náměstí nainstalována velkoplošná obrazovka pro veřejnost.

17:24 - Na pražský Žofín dorazilo na poslední rozloučení se zesnulým Karlem Gottem k 17:00 podle organizátorů zhruba 23 tisíc lidí. Počet čekajících opět narůstá.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Lidé čekají ve frontě aby se v nedalekém paláci Žofín rozloučili se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem.

17:02 - Venku před budovou Žofína lidé znovu čekají ve frontě, tentokrát aby se zapsali do jedné z pěti kondolenčních knih.

16:38 - Podle posledních odhadů magistrátu se s Gottem přijde do Prahy na Žofín během pátku rozloučit cca 30 tisíc lidí. Původní odhady hovořily až o 300 tisících lidí.

16:35 - „Pieta je bez komplikací. Automobilový provoz v centru je dnes srovnatelný s provozem v neděli ráno,” pochvaluje si magistrát.

16:30 - Rozloučení se zpěvákem probíhá i v Olomouci.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Rozloučení s Mistrem probíhá i v Olomouci u paty sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v centru města.

16:25 - „Vyrostli jsme na něm,“ shodují se fanoušci.

Vyrostli jsme na něm, provázel nás celým životem, vzpomínají lidé na Karla Gotta

Karel Gott

16:20 - Lidé se zastavují i u kamery Novinek a na zpěváka vzpomínají. „Byl to úžasný člověk. Takový zpěvák už se nikdy nenajde. Každá jeho píseň je hitem,“ řekla jedna z žen čekajících ve frontě na rozloučení.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ženy si na poslední rozloučení se zpěvákem vzaly stylová trička

16:15 - Německá veřejnoprávní televize MDR přirovnala status Karla Gotta v české společnosti ke statusu královny Alžběty II. ve Velké Británii. Podle ní byl Gott symbol a garant stálosti.

15:01 - Pietu za Karla Gotta mají také na Dominikánském náměstí v Brně. Od rána tam přibývají svíčky a květiny, zájem však není nijak velký.

Pieta za Karla Gotta na Dominikánském náměstí v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

14:13Pořadatelé průběžně odnášejí květiny, které se na místě hromadí, aby bylo místo na další. Květinu na Žofín nese většina návštěvníků, většina si místo také fotografuje, někteří si pořizují i selfie fotografie, ač u vstupu je cedule, kde je pořizování tohoto typu fotek zakázáno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zákaz pořizování selfie někteří porušovali.

14:00 – Pořadatelé odhadují, že do 14:00 hodin se přišlo s Karlem Gottem rozloučit na pražský Žofín přibližně 14 tisíc lidí. Zůstávají po nich záplavy květin.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Srdce z růží od Ivany Gottové ve Velkém sále paláce Žofín

13:38 – Záchranáři u paláce Žofín ošetřili druhou pacientku. Jedenatřicetiletou ženu po úrazu kolene transportovali do zdravotnického zařízení.

Tomáš Lerch ředitel pražské policieVideo: Novinky

12:00 – Fronta se zkrátila na nejmenší délku od rána. Dosahuje jen do půlky mostu Legií, zatímco ráno sahala až na Smíchov. Mluvčí policie Eva Kropáčová odhaduje další nápor návštěvníků až kolem druhé až třetí hodiny. Doprava v okolí je podle ní klidná.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Fronta na mostě Legií u pražského Žofína, kde se koná veřejné rozloučení s Karlem Gottem

11:42 – Podle organizátorů se se zpěvákem od osmé hodiny ráno rozloučilo 6400 lidí. Pokud by fronta postupovala stejným tempem až do večera, rozloučí se dnes s Gottem zhruba 26 000 lidí.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Lidé čekali 11. října 2019 frontu u pražského Žofína, kde se konalo veřejné rozloučení s Karlem Gottem

11:30 - Na pietní místo v Kinského zahradě budou převezeny květinové dary ze Žofína.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Žena fotografuje květiny u portrétu Karla Gotta v Kinského zahradě v Praze, kde bylo 11. října 2019 v den posledního rozloučení veřejnosti se zpěvákem zřízeno další pietní místo. Sem budou převezeny květinové dary ze Žofína, kde je vystavena rakev

11:05 – Lidé se mohou s Karlem Gottem loučit i v Kinského zahradě v Praze 5, kde městská část zřídila pietní místo. Přicházejí tam spíše jednotlivci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslední rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem pro veřejnost se koná na Žofíně.

11:00 – Slovanský ostrov se uzavře ve 22 hodin. Lidé, kteří na něm budou, se budou moci se zpěvákem rozloučit ještě do půlnoci.

Pohřeb není fotbal. Nejsme schopní frontu urychlit, omlouvá se Žofín

Domácí

10:50 – Lidé se na poslední rozloučení s Karlem Gottem sjíždějí ze všech koutů Česka i Slovenska. Ve frontě čekají několik hodin.

Rozloučení s Karlem Gottem. Lidé se sjíždějí ze všech koutů Česka i SlovenskaVideo: Novinky

10:46 – „Napsala jsem mu, že navždy zůstane v našich srdcích a že paní Ivance přeji vše dobré do dalších dnů,” řekla Novinkám žena, která přijela až z Krušných hor.

10:45 – Všichni příchozí se na Slovanském ostrově mohou podepsat i do kondolenčních knih.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslední rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem. Lidé čekají ve frontě hodiny

10:40 – Na poslední rozloučení se zpěvákem se připravil i Dopravní podnik.

10:38 – „Zatím je to v poklidu, bez komplikací. Jsme rádi, že lidé uposlechli výzev, nejezdili k Žofínu autem a využili metro k Andělu,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

10:20 – Už od ranních hodin lidé pokládají květiny a zapalují svíčky u Nové radnice na Dominikánském náměstí v Brně, kde vedení města zřídilo až do neděle symbolické pietní místo k uctění památky Karla Gotta.

Foto: Michal Šťastný, Právo

Lidé se s Karlem Gottem loučí i v Brně

09:56 – Ze Slovanského ostrova odjela sanitka, nepřevážela ovšem žádného z účastníků piety, nýbrž dohlížejícího policistu, kterého postihla alergická reakce.

09:26 – Květinové dary z rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně budou následující dva dny vystaveny na pietním místě v Kinského zahradě v Praze 5.

09:07 – Na pódiu vedle státní vlajky je vystaveno Gottovo vyznamenání Za zásluhy I. stupně, které zpěvák v roce 2009 obdržel od tehdejšího prezidenta Václava Klause.

08:58 – Někteří lidé se loučí se zesnulým zpěvákem v tichosti, jiní se slzami v očích. Do sálu vcházejí vyhrazeným koridorem, před pódiem s rakví pokládají květiny. Nad pódiem visí velká černobílá Gottova fotografie. V sále jsou asi tři desítky věnců od státních institucí i přátel.

Letecké záběry: Fronta truchlících v Praze

Karel Gott

08:38 – Lidé, kteří jako první do sálu vstoupili, byli s organizací rozloučení spokojení. Gottova obdivovatelka, která přijela z Ústí nad Labem, řekla, že jí pořadatelé poskytli i ochranu proti zimě a cesta i čekání podle ní stály za to. Také žena z Třebíče měla v očích slzy, říkala, že Karel Gott ji vychoval. Všichni oslovení si pochvalovali organizaci smutečního aktu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslední rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem pro veřejnost se koná na Žofíně.

08:37 – V sále zní výběr Gottových písní, pořadatelé zvolili pomalejší skladby. Zaznívají i písně v němčině.

08:33 – U katafalku stojí čestná stráž, neboť jde o pohřeb se státními poctami. Před rakví je srdce z růží se vzkazem od Gottovy manželky: „Miluji tě, navždy tvá Ivana.“

08:18 – Lidé se před rakví příliš dlouho nezdržují, většinou se pokloní a řada z nich neopomene pořídit si fotografii mobilním telefonem.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Lidé čekají frontu na nábřeží a mostě Legií (v pozadí) u pražského Žofína, kde se koná veřejné rozloučení s Karlem Gottem.

08:14 – Fronta Gottových fanoušků, kteří se chtějí rozloučit se svým idolem, postupuje poměrně rychle.

08:05 – Zájem o poslední rozloučení se zpěvákem je mimořádný, palác bude zřejmě otevřen až do půlnoci.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lidé se loučí ve Velkém sále paláce Žofín v Praze s Karlem Gottem.

08:02 – Organizátoři začali vpouštět účastníky veřejného rozloučení s Karlem Gottem do sálu žofínského paláce. Fronta je dlouhá půl kilometru.

07:59 – Rakev se zesnulým Karlem Gottem stojí ve velkém sále paláce Žofín na pódiu, na němž je srdce z růží, květinový houslový klíč a česká vlajka. Z paláce zní Gottovy písně.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Muž drží lahev piva s obrazem od Karla Gotta na etiketě, kterou přinesl do paláce Žofín v Praze na veřejné poslední rozloučení se zpěvákem.

07:51 – V pohotovosti jsou všechny záchranné složky včetně antikonfliktního týmu. Doprava směrem od Mánesa je uzavřena.

07:50 – Fronta příznivců Karla Gotta již sahá od Žofína přes most Legií až na Smíchov.

07:47 – Kolem tři čtvrtě na osm pořadatelé otevřeli bránu na Slovanský ostrov, lidé proudí v koridoru směrem k hlavnímu vchodu do paláce. Tam čekají na osmou hodinu, kdy budou vpuštěni do sálu, kde je vystavena rakev.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Rakev s ostatky Karla Gotta v pražském paláci Žofín. Zpěvák zemřel 1. října ve věku 80 let.

Páteční rozloučení s Karlem Gottem probíhá v pražském paláci Žofín na Slovanském ostrově od 8. do 22. hodiny. Zesnulého zpěváka přivezli na Žofín už v šest hodin ráno, jeho rakev bude vystavena na katafalku ve velkém sále, obklopena věnci, květinami a fotografiemi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Rakev se zesnulým Karlem Gottem v pražském paláci Žofín

Někteří z fanoušků na místě nocovali na skládacích stoličkách zabalení v termofóliích. První přišel už ve čtvrtek odpoledne, další se podle hlídkujících policistů trousili celou noc, s větší intenzitou pak po 4:00. Pořadatelé přes den očekávají piety desítky tisíc návštěvníků, nejvyšší odhady hovoří o 300 000 fanoušků z Česka i zahraničí. Podle správy ostrova je však reálné do 22:00 odbavit zhruba 50 000 smutečních hostů.

Pohřební služba přivezla rakev s tělem Karla GottaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Bránu Žofína uzavřeli pracovníci ostrova ve čtvrtek ve 23:00. V brzkém ránu tam najížděla auta se zázemím pro pietní akt. Na ostrově se také po 5:00 chystali na službu policisté. Více než pět desítek nastoupilo u boku budovy k poradě, další dohlíželi na dění v přilehlých ulicích celou noc, podle nich byla klidná.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Smuteční výzdoba na pražském Žofíně, kde se koná poslední rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem.

Lidé, kteří budou vpuštěni do sálu, budou moci položit květiny k rakvi a zapsat se do kondolenční knihy.

První fanoušci už stojí frontu na Gotta

Karel Gott

Na poslední rozloučení může dorazit až 300 tisíc lidí. V takovém případě by se na všechny nedostalo. Jeden z organizátorů pro Právo dříve uvedl, že pokud lidé budou přistupovat přirozeným tempem, stihne se Karlu Gottovi poklonit zhruba padesát tisíc lidí.

Foto: Praha.eu

Jak se dostat na rozloučení s Karlem Gottem

Na Žofín lze dorazit pouze pěšky. Kvůli velkému počtu lidí budou organizátoři příchozí svádět do hada, který se potáhne od Zborovské ulice na druhé straně nábřeží přes most Legií a Mánesovo náměstí až na Slovanský ostrov.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Lidé čekají brzo ráno frontu na nábřeží a mostě Legií (vzadu) u pražského Žofína na veřejné rozloučení s Karlem Gottem.

Nábřeží od Národního divadla až k Mánesu zůstane uzavřené pro auta i tramvaje, a to po celý den. Omezený provoz bude na mostě Legií.

Ve stejný den v ulicích Prahy probíhají také další akce, magistrát tak předem varoval před parkováním v centru. „Mimopražské návštěvníky, kteří se chystají přijet automobilem, upozorňujeme, že v okolí Slovanského ostrova a v celém centru není možné zaparkovat,” zdůraznil magistrát.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé nosí květiny a zapalují dvíčky před vilou na Bertramce zesnulého zpěváka Karla Gotta.

Kvůli předpokládané účasti desetitisíců lidí z celé republiky posílili dopravci páteční vlakové i autobusové spoje. Očekává se i velká účast zpěvákových fanoušků z Německa.

Karel Gott zemřel 1. října v rodinném kruhu po dlouhé těžké nemoci. Vláda chtěla nejprve zpěvákovi vypravit státní pohřeb, místo toho nakonec schválila pohřeb se státními poctami. Fanoušci už od minulého týdne nosí svíčky a květiny také ke zpěvákově vile na Bertramce.

Den po pohřbu, v sobotu, je vyhlášen státní smutek za zesnulého zpěváka. Ve stejný den bude kardinál Dominik Duka za Karla Gotta sloužit zádušní mši. Rakev bude vystavena na katafalku se státními poctami. Ceremoniálu se zúčastní také příslušníci Hradní stráže a přístup do katedrály bude pouze na zvláštní pozvánku. Veřejnost bude moci průběh mše sledovat na velkoplošné obrazovce, která bude umístěna na III. nádvoří Hradu, případně na Hradčanském náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám