Hlavní obsah

Trutnovské nonstop očkování: dávku dostalo již 1112 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Doba od vstupu do společenského centra UFFO v Trutnově proměněného na víkendové očkovací non-stop centrum trvá slabou půlhodinu. Tým devíti zdravotníků a administrátorů stačil do sobotní deváté hodiny večer pomoci skoro dvanácti stovkám lidí k protilátkám proti covidu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Očkovací maraton skončí v Trutnově úderem nedělní osmé večer.

Článek

„Přesně v polovině padesátihodinového očkovacího maratonu odcházelo vesměs s třetí vakcinační dávkou 1 112 lidí z valné většiny středního věku,“ upřesnila koordinátorka administrativních stanovišť umístěných na jevišti multifukčního sálu Nora Miháliková.

Organizátoři ojedinělého počinu plánovali od pátečního do nedělního večera naočkovat patnáct set zájemců o první a třetí vakcinaci. „Cíl jsme splnili v mezičase. Nyní už budeme jenom navyšovat,“ konstatoval před sobotní půlnocí ředitel Oblastní nemocnice v Trutnově Miroslav Procházka.

Z policie zní nesouhlas s povinnou vakcinací

Domácí

Většina registrovaných zájemců, kteří měli přednost, i neregistrovaných, kteří v nejhorším případě vystáli desetiminutovou frontu, jež s přibývajícím časem slábla, až zcela zmizela, přišla o víkendu do UFFA pro třetí dávku. Prvně očkovaných odcházelo minimum.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Očkovací maraton skončí v Trutnově úderem nedělní osmé večer.

Okres Trutnov se 118 tisíci obyvateli se pohybuje v proočkovanosti okolo 70 procent. Počet očkovaných ale klesá v zimě leckdy těžko dostupných krkonošských a podkrkonošských vsích.

„Očkovací maraton jsme umístěním v UFFU u autobusového a vlakového nádraží cílili hlavně na okolní obce. Odtud přijíždí množství lidí, kteří by se kvůli práci do měst těžko dostávali. Odkud lidé chodí sledujeme, a mohu potvrdit, že to zafungovalo,“ tvrdí Miháliková.

Před omikronem ochrání čtvrtá dávka, tvrdí šéf Pfizeru

Koronavirus

Šanci na vakcinaci ve víkendovém Trutnově využili zájemci nejen z celého Královéhradeckého kraje, ale například i ze sousedního Polska, pokud tamní obyvatelé prokázali alespoň dočasný pobyt v Česku. „Nechtěla jsem čekat na registrační termín v královéhradecké nemocnici, nebo jako neregistrovaná riskovat, jestli na mne zrovna vyjde řada,“ svěřila se padesátnice z Hradce Králové.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Očkovací maraton skončí v Trutnově úderem nedělní osmé večer.

Trutnovská nemocnice neměla problém sehnat na víkendovou očkovací akci potřebný personál, který se střídal v šestihodinových denních a dvanáctihodinových nočních směnách. „Zprvu jsme si mysleli, že to budou brát jako nutné zlo. Nakonec jsme všechny směny měli plné dvě hodiny po vyhlášení záměru uspořádat očkovací maraton. Pomohli zaměstnanci škol s administrací a další dobrovolníci,“ přiblížila Miháliková.

Zdravotníci padesátihodinový maraton nebrali za nucený pracovní zápřah, nýbrž jako budoucí úlevu v podobě příslibu nižšího počtu hospitalizovaných. „Předběžné výpočty to potvrzují,“ podotkla Miháliková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Očkovací maraton skončí v Trutnově úderem nedělní osmé večer.

Mimořádný způsob vakcinace Trutnov zvolil, ačkoliv nepatří mezi covidem kriticky ohrožené regiony. Začátkem letošního února, tomu bylo přesně naopak. Trutnovsko spolu s Chebskem a Sokolovskem musela policie na pokyn úřadů kvůli enormnímu výskytu britské mutace načas hermeticky uzavřít.

Uzavírce horského okresu se podle Právem oslovených mikrobiologů dalo předejít včasnou prevencí, a hlavně neodkladnou analýzou vzorků s podezřením na vysoce nakažlivý zmutovaný vir SARS-CoV-2 ve speciální laboratoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám