Hlavní obsah

Trhů se zákaz netýká, většina jede dál

Novinky, cie, rap, plk

Ačkoli vláda řadu věci od čtvrtečního rána stopla, trhy a farmářské trhy přes vyhlášená omezení pohybu a prodeje fungovat mohou. Počítají s tím v Ostravě, Praze i jinde.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé na farmářských trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Článek

Například radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih stále počítá s tím, že farmářský trh pod názvem Slezský rynek, který se koná jednou za měsíc, bude i v nejbližším možném naplánovaném termínu. Právu to potvrdila mluvčí obvodu Gabriela Gödelová.

Jsme plnohodnotnou součástí zásobování obyvatel potravinami
Archetyp, trhy Praha

Hned tři ze čtyř stánků ve čtvrtek dopoledne byly otevřené také na Jiráskově náměstí, tzv. Kuřím rynku, v centrálním ostravském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

„Spadáme pod výjimky. My máme živé, umělé květiny a věnce na Dušičky, pak tu jsou potraviny, to je tady ta zelenina a ovoce, a rybízové víno do toho asi taky spadá,“ mínila jedna za stánkařek.

Podle mluvčí obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Hany Mainušové pronajímá stánky na Kuřím rynku Centrum kultury a vzdělávání.

Otevřeno, nebo zavřeno? Vláda způsobila zmatky v hobbymarketech i obchoďácích

Ekonomika

„Jsou v dlouhodobém pronájmu, je odpovědností nájemců, jestli zavřou, nebo ne, nicméně to není bráno jako tržnice, ale prodejní místa,“ upozornila s tím, že pokud obvod zjistí, že by některý stánkař nabízel sortiment, který by byl v rozporu s platnými omezeními, tak jej vyzve, aby prodejnu uzavřel.

Ani podle mladoboleslavského magistrátu se omezení na farmářské trhy nevztahuje, takže se na zdejším Staroměstském náměstí konaly i v pátek. Rovněž v Příbrami počítají, že příští sobotní trhy, naplánované na 7. listopadu, proběhnou. A nic se nezměnilo ani na oblíbeném Zelném trhu v Brně. Prodejci, vybavení u stánků rouškami a dezinfekcí, tam ve čtvrtek za slunného počasí nabízeli svůj obvyklý sortiment – hlavně zeleninu a ovoce.

Na pultě potraviny s dezinfekcí

Také farmářské trhy v hlavním městě, konkrétně na náplavce, Heřmaňák v Praze 6 a Kubáň v desáté části, fungují a na webu zvou na víkendové nakupování. Ovšem za dodržování všech bezpečnostních opatření. Zákazníky nabádají k dodržování pravidla 3 R, tedy nošení roušek, dodržování rozestupů a častou dezinfekci rukou.

„Jsme plnohodnotnou součástí zásobování obyvatel potravinami,“ hlásí pořadatelé, společnost Archetyp, podle níž je nakupování na volném prostranství, na čerstvém vzduchu mnohem bezpečnější než pod střechou.

Jsme nepoučitelní, obhajuje Prymula náhlé uzavření obchodů

Domácí

Náplavka např. na víkend slibuje kachny, kuřata, ale i pórek nebo kedlubny giganty. Bezobalový Heřmaňák láká na mikrozeleninu. Kubáň tento týden nabídla novinky: sušené ovoce a nadýchané bábovky, koláčky.

Farmářské trhy nadále fungují i v Praze 8. Dochází však k úpravě sortimentu. Omezí se prodej nepotravinářského zboží. Potraviny se budou prodávat jen s sebou, nikoliv k okamžité konzumaci na místě.

Zrušit pravidelné čtvrteční farmářské trhy na Sofijském náměstí se však rozhodla Praha 12.

Reklama

Výběr článků

Načítám