Hlavní obsah

Trasování žáků zpružní nová aplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zejména ve školách se dosud nedaří hygienikům v době zvýšených vln pandemie zasahovat tak, aby se podařilo podchytit nákazu včas. Slabá místa trasování má po Novém roce posílit nová aplikace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Naše škola byla v pilotním projektu komunikace s hygienou a podařilo se to docela dobře doladit, takže od ledna by to mělo vypadat mnohem lépe než předtím,“ řekl Právu ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze a šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček.

Testy všech žáků i zaměstnanců

Podle něj dosud systém spočíval v tom, že škola zadala hygieně počty pozitivních testů a čekala na reakci. Ta však při zahlcení hygieniků přicházela se značným zpožděním, a tak se nezřídka stávalo, že karanténu nařizoval ředitel sám, aby ochránil školu před nekontrolovaným šířením covidu.

I na svátky v práci. Laborantky se nezastavily ani o Vánocích

Domácí

„V novém systému to funguje tak, že škola zadává data přímo do webové aplikace, a to nejen počty, ale i konkrétní případy, automaticky dodá i data k rizikovým kontaktům. Rozhodující slovo má stále hygiena, ale komunikace se výrazně zrychlí. Nebudeme čekat, až nás hygiena kontaktuje, ale my ji kontaktujeme sami prostřednictvím aplikace,“ popsal Zajíček.

Důležité by to mohlo být zejména při očekávaném šíření mnohem nakažlivější varianty omikron.

Jisté zatím je, že na základních a středních školách se bude přinejmenším od 3. do 16. ledna testovat dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek. Pak to má být opět jenom pondělí, ale záležet bude na vývoji pandemie. Testy se budou ale nově týkat všech 1,4 milionu žáků včetně očkovaných i těch, kteří prodělali covid, a také všech zhruba 300 tisíc zaměstnanců, tedy učitelů, ale i kuchařek a podobně. Testovat se nadále nebude v mateřských školách.

Testů pro školáky bude dost. 12 milionů sehnal ještě Plaga

Domácí

„Testy na pondělní testování 3. ledna už byly distribuovány minulý týden ve středu. Ty už máme. Momentálně kapacitně vycházíme, měli jsme v minulosti úspory z testování a u ostatních škol to bude zřejmě velmi podobné,“ uvedl Zajíček.

Také ze základních škol zaznívá, že pro návrat žáků po prázdninách už jsou testy připraveny. „Tyto testy už máme nafasované pro všechny žáky. S testováním zaměstnanců jsme začali už dřív,“ řekl Právu šéf Asociace

ředitelů ZŠ Luboš Zajíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám