Hlavní obsah

Testů pro školáky bude dost. 12 milionů sehnal ještě Plaga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intenzivní čtrnáctidenní testování po návratu z vánočních prázdnin čeká od 3. ledna 1,4 milionu školáků, kteří navštěvují ZŠ a SŠ, a až 300 tisíc zaměstnanců těchto škol.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Testování ve školách (ilustrační foto)

Článek

Podstoupit test budou muset všichni – i očkovaní i ti, kteří prodělali covid – dvakrát týdně. Oproti podzimu tak bude potřeba o miliony testů víc. Zásoby by však měly být dostatečné, byť ještě patrně nepůjde o testy po vzoru Německa, o nichž mluví vládní pětikoalice.

„Zajistili jsme nákup kvalitních antigenních testů, které splňují přísné německé normy, schválila je i odborná společnost Jana Evangelisty Purkyně,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) těsně před Vánocemi na tiskové konferenci. Vysoutěženy ale zatím nebyly.

I na svátky v práci. Laborantky se nezastavily ani o Vánocích

Domácí

I tak by ale lednový screening ohrožen být neměl. Ještě před opuštěním funkce 16. prosince dal tehdejší ministr školství Robert Plaga (za ANO) pokyn k objednávce 12 milionů AG testů.

„Zakázka na 12 mi­lionů antigenních testů byla již vysoutěžena a běží tam termíny dodání,“ řekl Právu mluvčí Státní správy hmotných rezerv (SSHR) Jakub Linka. Předpokládá se, že najdou využití v průběhu ledna a února. Smlouva o nákupu zatím v registru smluv nevisí.

Další testy na cestě

Už začátkem prosince zprostředkovala SSHR nákup 13,5 milionu testů, které se již rozvážely do škol. Zakázka byla rozdělena na dvě části, přičemž většinu testů (12,2 milionu) dodává firma Targo Promotion. Z kupní smlouvy zveřejněné ministerstvem školství je zřejmé, že zhruba třetinu množství měla firma zajistit do 14. prosince, zbytek až po Novém roce. K dodání přibližně 5,6 mi­lionu testů musí podle smlouvy dojít do 3. ledna, zbývajících 4,1 milionu kusů pak do konce měsíce.

V úterý ministerstvo školství oznámilo, že navrhne kabinetu zajištění nákupu dalších 14 milionů antigenních samotestů za zhruba 234 milionů korun. Ty by měly být k dispozici v průběhu března a února.

Reklama

Výběr článků

Načítám